Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Nisan 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAN FRANCİSCO
ABD'de kent.

Kaliforniya'da; 723 959 nüf. (1990); San Jose’ye kadar uzanan yerleşme alanında 6.2 milyondan fazla. Ünlü bir köprüyle aşılan Golden Gate'in güney kıyısında kurulmuş kent, görünümünü daha da güzelleştiren tepeler üzerinde yayılmaktadır (kremayerli tramvayları da ünlüdür). Coast Ranges'ler aracılığıyla okyanusu orta vadiye bağlayan geçidin ağzında, elverişli bir konumda olması kente büyük yararlar sağladı. XIX. yy. sonunda batı kıyısının başlıca limanıydı (Seattle ve Los Angeles o zamanlar henüz birer köydü). Kent, önce körfezin doğu kıyısında (Oakland, Berkeley, Alameda), sonra batı kıyısında ilk çekirdeğin güneyinde (San Mateo, Redvvood City, Palo Alto, San Jose) yayıldı. Deniz ticareti (özellikle Asya ve Havvaii ile), hizmetler kesimi (finans, turizm) ve sanayi (petrol arıtması, özellikle körfezin doğu kıyısında gemi ve otomobil yapımı) San Francisco'nun başlıca iktisadi etkinlikleridir. Sanat müzeleri: M. H. De Young Memorial Museum ve California Palace of the Legion of Honor, vb.
Ad:  San Francisco5.jpg
Gösterim: 542
Boyut:  78.7 KB
—Tar. Yerba Buena ('İyi Of) adıyla tanınan kent, 1776 yılında Juan Bautista de Anza tarafından kurulan, aziz Francesco d'Assisi'ye adanan bir İspanyol misyonu çevresinde gelişti. 1846 yılında Amerikalıların Meksika'dan aldığı kente 1847'de San Francisco adı verildi. Altına hücum (1849), doğudan başlayan ilk demiryolunun gelişi (1869), Uzakdoğu'yla ilişkilerin kurulması, Panama kanalının açılması kentin gelişmesinde önemli rol oynadı. San Francisco 1906'daki bir depremden, daha sonra da bir yangından büyük zarar gördü.

San Francisco konferansları


ikinci Dünya savaşı'nın doğurduğu uluslararası toplantılar.
—Birinci San Francisco konferansında (25 nisan - 26 haziran 1945), Birleşmiş miletler antlaşması hazırlandı. (BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖRGÜTÜ.)
—ikinci konferans (4-8 eylül 1951), Japonya ile eski düşmanlarının birçoğu arasında barış antlaşması hazırlandı. SSCB dahil 48 devlet bu konferansa katıldı; komünist Çin çağrılmamıştı. SSCB, Polonya ve Çekoslovakya antlaşmayı imzalamayı reddettiler Bonin ve Ryukyu adalarıyla eskiden Japonya'nın mandası olan yerler ABD'nin stratejik vesayetine bırakıldı. Japonya, Formoza (yazgısı belirlenmedi), Pescadores ve Sahalin’in güneyinde Kuriller’den, Antarktika bölgesiyle Spratly ve Paracel adaları üzerindeki haklarından vazgeçti.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM