Arama

Kuantum Fiziği - Tek Mesaj #13

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Nisan 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Negatif Kütle Gözlemi!


Ad:  thumbs_b_c_04683274e987258b0164395298a38a1f.jpg
Gösterim: 289
Boyut:  21.7 KB
Araştırmacılar, ivmenin tersi yönünde hareket eden 'negatif kütle' gözlemledi. Washington State Üniversitesi'nde (WSU) görevli Profesör Peter Engels'in liderliğindeki ekip tarafından rubidium atomları mutlak sıfır sıcaklığının belli bir meblağ üzerinde olacak şekilde soğutuldu (0 Kelvin, -273,5 santigrat).

Kuantum mekaniğinde gözlenen parçacık hareketlerine benzer bir biçimde, enerji kaybı olmaksızın çok yavaş hareket eden parçacıklar gibi rubidium atomları da kuantum etkilerinin gözlenebildiği Bose-Einstein yoğuşması konumuna geldi. İlgili konuma gelen rubidium atomlarının yörünge değişimi için bilim adamları lazer tuzağını kullandı. Lazer tuzağı ile bazı parçacıklarda genleşme özelliği gözlenirken, bazıların da negatif kütle özelliği gözlendi.

Araştırma ekibinde bulunan Profesor Michael Forbes,'negatif kütlenin yapısına dair detaylara ilk kez bu kadar yaklaşıldı. Negatif kütle söz konusu olduğunda itilen nesneler hızlanır. Buradaki rubidium atomları sanki görünmez bir engelle karşılaşmış gibiydi' şeklinde bir açıklamada bulundu. Yapılan çalışma bağlamında negatif kütlenin, özellikle karadelikler, karanlık enerjinin doğası, nötron yıldızları vs gibi muğlak olguların açıklanmasında ve bu olguların aralarındaki bağlantıların ortaya çıkarılmasında kilit bir role sahip olabileceği belirtildi.

Kaynak: Science / AA Bilim Teknoloji (20 Nisan 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:37