Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Nisan 2017       Mesaj #35
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Cüce Gezegen İncelemeleri!


Ad:  thumbs_b_c_040dd77d24bf349cde4a560d87b0ba04.jpg
Gösterim: 278
Boyut:  58.9 KB
NASA, Dawn uzay aracını kullanarak yaptığı araştırma ve incelemeler sonucunda cüce gezegen Ceres'te belirgin toprak kaymaları belirledi. İlgili araştırma sonucunun söz konusu cüce gezegende buz olabileceğine dair güçlü bir kanıt niteliği taşıdığı belirtiliyor. Ayrıca cüce gezegen Ceres'te görülen toprak kaymalarının Dünya'daki toprak kaymalarına benzediği gözlendi. Araştırma sonucunda tespit edilen toprak kaymalarının ise 3 türe ayrıldığı belirtildi.

Tespit Edilen Toprak Kaymaları ve Özellikleri!

  • Büyük bir bölümü halka biçiminde olup, uçlara doğru kalın bir nitelik gösteren ve üst enlemlerde rastlanan Tip 1 adı verilen kayma, Dünya'da kutuplarda yer alan kaya buzulları ile buzla kaplı topraklara benziyor.
  • Çöküntü özelliği gösteren ve orta enlemlerde yer alan Tip 2 adı verilen kayma, Dünya'da çığ düşmesi sonucu oluşan çöküntülere benziyor.
  • Büyük çapta kraterlerin bulunduğu aşağı enlemlerde görülen Tip 3 adı verilen kayma ise Dünya'da belli miktar buzun çarpışarak erimesi sonucu ortaya çıkmış bir oluşuma benziyor.
NASA çalışanları tarafından yapılan bilimsel incelemeler sonucunda kayma dağılımı doğrultusunda cüce gezegenin özellikle üst enlemlerinin büyük ölçüde buz içerebileceği tespit edildi.

Kaynak: Nature Geoscience / AA Bilim Teknoloji / Görsel Telif Hakkı: NASA (20 Nisan 2017)
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:43