Arama


studentin - avatarı
studentin
Kayıtlı Üye
5 Mayıs 2017       Mesaj #9
studentin - avatarı
Kayıtlı Üye
Işığın bazı davranışları mevcut varsayıma göre izah edilemiyorsa, bu izah için çaba sarfedilmesinin sonunda ortaya yeni bir varsayım çıkmışsa, ışığın bütün davranışlarının bu varsayıma göre izah edilebilmesi gerekir. Bu nedenlede ışığın davranışlarının biri olarak gözlenen Young deneyinin Işıma Varsayımına göre izah edilebilmesi için, ışığın saydam ortamlarda ilerlerken aydınlık ve karanlık noktalar oluştuğunu kabul etmek gerekiyor.
Işıma Varsayımına göre ışık saydam ortamlarda aydınlık ve karanlık noktalar oluşturarak ilerler.(Foton salımı yapan atomları aydınlık, yapmıyanları karanlık nokta olarak adlandırıyoruz.) Karanlık noktaları oluşturan atomlar foton salmazlar. Karanlık noktaları oluşturan atomların soğurduğu fotonların enerjisinin bir kısmının ısı enerjisine dönüştüğünü şu deneyden çıkarabiliriz. Hazneleri siyaha ve beyaza boyanmış 2 termometreyi ışıklı ortamda yanyana koyup sıcaklığı ölçtüğümüzde haznesi siyah olan termometrenin beyaza göre daha fazla sıcaklık gösterdiği görülür. Çünkü siyah renkli cisimlerin yüzeyindeki birim alanlarda beyaza göre daha fazla karanlık nokta ve dolayısıyla bu noktalardaki atomların soğurup salmadığı fotonlardan daha fazla ısı enerjisine dönüşüm olmaktadır.
Karanlık noktalarda atomların soğurduğu fotonların enerjisinin bir kısmınında enerji paketi olarak salınması gerekir. Çünkü karanlık noktaları oluşturan atomlardaki soğrulan fotonların enerjisinin hepsi ısı enerjisine dönüşüyor olsaydı, bu durumda saydam ortamda yayılan ışığın kısa bir mesafede sonlanması gerekirdi. Çünkü bu durumda karanlık noktalarda fotonların enerjisi tamamen ısı enerjisine dönüşeceğinden, ışık demetininin fotonlardan dolayı olan toplam enerjisi, ışık demetinin ilerlemesiyle gitgide azalacak ve nihayetinde fotonları oluşturacak enerji kalmıyacağından ışık demeti sonlanıyor olacaktı. Işık demeti kısa bir mesafede sonlanmadığına göre, karanlık noktaları oluşturan atomlardan hızı en az fotonların hızı kadar olan enerji paketlerinin salınması gerekiyor. Karanlık noktalardan salınan bu enerji paketleri ve aydınlık noktalardan salınan fotonlar, soğruldukları atomlarda birlikte gelme durumuna göre o noktanın aydınlık veya karanlık nokta olmasını sağlarlar.
Işıma Varsayımına göre ışığın maddesel ortamda yayılırken kısa bir mesafede sonlanmaması için, her renk ışığın belli bir enerji değerine sahip foton adı verilen enerji paketleri yanısıra, fotondan farklı bir enerjiye sahip hızı en az fotonun hızı kadar olan enerji paketlerinin mevcut olmasını gerektirmektedir. Bir renk ışığa ait foton ve bu enerji paketleri atomlar tarafından soğrulur. Foton ve bu enerji paketlerinin gelme durumu ve atomların yapısına göre, atomlar aydınlık noktalarda foton karanlık noktalarda ise yeni bir enerji paketi olarak varsaydığımız bu enerji paketini salacaktır.