Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mayıs 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Egzama Tedavisinde Kilit Protein!


Araştırmacılar tepkisel deri iltihabı olarak da bilinen egzamanın daha önceden deri proteini, genetik filaggrin (lif toplama proteini) eksik olan insanlarda bulunma olasılığının çok yüksek olduğunu keşfetmişlerdi. İlgili filaggrin proteini tekil deri hücrelerini şekillendiren ve derinin engel işlevinde rolü olan kilit bir belirleyici. Bireylerde filaggrin eksikliğinin giderilmesini önleyen genetik bir mutasyon oluşmuşsa söz konusu durumda egzama ya da balık pulluluk gibi deri hastalıkları oluşabiliyor. Bilim insanları bu bağlamda yaptıkları çalışma ile filaggrin kaybının, egzamayla bağlantılı olan kilit proteinleri ve güzergahlarını değiştirmede yeterli olduğunu belirlediler.

Egzama oluşumunu daha iyi gözleyebilmek için araştırmacılar laboratuvarda oluşturulan neredeyse canlı deriye eş değer 3 boyutlu bir örnek (LSE) kullandı. Genetik mutasyona sahip insanlardaki gibi filaggrin proteininin eksik olmasını sağlamak adına, oluşturulan derinin üst katmanı değiştirildi. Söz konusu değişimin derideki birçok moleküler faaliyeti (hücre yapısı, iltihaplanma, engelleme işlevi vs gibi) etkilediği ortaya çıktı. 3 boyutlu örneklerden filaggrinin kaldırılması ile de farklı biçimlerde 17 protein belirlendi.

Çalışmanın son aşamasında araştırmacılar gerçek deri örneklerindeki proteinleri çözümleyerek ilk bulgularını doğrulamış oldular ve sağlıklı bireyler ile egzamalı bireylere dair sonuçları birbiriyle kıyaslayarak tespit edilmiş olan birkaç proteinin egzamalı bireylerde gerçekten de değişmiş olduğunu belirlediler. Yapılan araştırma egzama tedavisine dair ciddi ve önemli bir gelişme niteliği taşıyor. Böylece bilim insanları bu çalışma ışığında hastalığın temel nedenini hedefleyen tedaviler geliştirebilir ve gerekli ilaçları üretebilir.

Kaynak: Journal of Allergy and Clinical Immunology / Popular Scıence (6 Mayıs 2017)