Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mayıs 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Patlamayan, Şarj Edilebilir 3D Çinko Pil Geliştirildi!


Lityum-iyon pillerde tutuşma riskinin yüksek olması nedeniyle ABD Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (Naval Research Laboratory, NRL) yeni şarj edilebilir nikel-çinko piller geliştirdi. Performans açısından lityum-iyon pillere yakın olan yeni piller aynı zamanda da lityum-iyon pillere göre daha az patlama riski taşıyor. Şarj edilebilir nitelikteki pillerde iletken dentritler oluşturan ve kısa devreye neden olan çinko bu özelliğinden dolayı daha çok tek kullanımlık pillerde tercih ediliyor.

Ad:  abd-deniz-kuvvetleri-patlamayan-pil-gelistirdi.jpg
Gösterim: 337
Boyut:  72.2 KB
NRL ise yeni geliştirilen pillere yönelik tasarladığı 3D sünger tekniği ile çinkodan geçen akımların eşit dağılmasını sağlayıp, dentritlerin oluşmasını önlemeyi amaçlıyor. Söz konusu teknikle hem tek kullanımlık güçlü piller hem de şarj edilebilir nitelikte piller üretilebiliyor.

NRL tarafından üretilen ve Zn tabanlı alkalin piller arasına yerleştirilmeye hazır olan yeni Ni-3D Zn piller çok hafif olup lityum-iyon pillere göre daha fazla şarj edilebilir bir özelliğe sahip. Bu niteliğiyle ilgili piller elektrikli ve hibrit arabalarda da kullanışlı olabilir. Geliştirilen yeni pillerin 2019 yılında pil üreticisi EnZinc ve NRL'nin çalışmaları sonucunda piyasaya sunulması bekleniyor.

Kaynak: Bilimnet (30 Nisan 2017)