Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Mayıs 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Antibiyotiğe Dirençli Mikroorganizmaların Geçmişi!


Enterokok olarak da bilinen antibiyotiğe dirençli mikroorganizmaların var olma sürecinin yaklaşık 450 milyon yıl öncesine dayandığı tespit edildi. Söz konusu hastane bakterilerinin genetiğini inceleyen bilim insanları ve MIT araştırmacıları bu mikroorganizmaların çeşitli antibiyotiklere ve antiseptiklere, açlığa, kuraklığa dirençli bir nitelik taşıdıklarını bildirdi.

Kara üzerinde yaşayan hayvanların bağırsaklarında bulunan mikroorganizmaların genom yapısı üzerinde incelemelerde bulunan MIT ve Harvard, Bakteriyel Genom Bilimi Grubu Kapsamlı Enstitüsü araştırmacıları ortaya çıkan her yeni hayvan türüne paralel olarak yeni bir tür enterokok oluştuğunu tespit etti. Deniz canlılarının bağırsaklarında bulunan mikroorganizmalar deniz canlılarına özgü gıda zincirinde yaşam bulurken, kara üzerinde yaşayan hayvanlarda dışkı ile dışarı atılan mikroorganizmalar açlık ve kuraklık gibi fiziksel kriterlere karşı dayanıklı hale gelebiliyor.

Yapılan bilimsel araştırma verilerinin enterokokların ortadan kaldırılması yönünde geliştirilebilecek antibiyotik ve antiseptiklerin üretilmesine katkıda bulunacağını belirten bilim insanları bakterilerin yaşadıkları ortamın yeni özelliklerin ortaya çıkmasına neden olmasının anlaşılabilmesinin, mikroorganizmaların antibiyotiklere ve diğer kriterlere karşı nasıl dirençli hale geldiği ve hangi genleri taşıdıkları hakkında net bir bilgi verdiğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / nature (15 Mayıs 2017)