Arama


studentin - avatarı
studentin
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2017       Mesaj #10
studentin - avatarı
Kayıtlı Üye
Işığın yapısının dalğa modeli olarak kabul edildiği yıllarda fotoelektrik olayın bulunuşu ve fotoelektrik olayın ışığın yapısını tanecik olarak kabul edilerek, iki bilardo topunun çarpışmasına benzetilerek izah edilmesi, ışığın dalğa ve tanecik olmak üzere ikili yapıda olduğu varsayımına götürmüştür. Doğadan örnek alınan dalğa ve tanecik modellerinden biri ile, ışığın davranışlarının bir kısmı izah edilebilirken izah edilemiyen davranışlarda diğer modelle izah edilebilmiştir.

Işıma Varsayımında ise tek bir model vardır. Buna göre ışık enerji paketlerinden oluşmakta ve ışığın tüm davranışlarıda enerji paketlerinin atomlarla etkileşmesi ile izah edilmesi gerekmektedir.

Bu izah, mevcut kurallarla gerçekleştirilememektedir. Ama o kurala göre gerçekleşmesi gerekenlerde deneyde gözlenememektedir. Bu durum o kuralların yorumlanmasını gerektirmektedir. Örneğin fotonların atomlarla etkileşme kuralı. Bu kurala göre Young deneyinde karanlık şeritlerin oluşumu izah edilemez. Fotonların atomlarla etkileşme kuralına göre, bir fotonun atom tarafından soğurulabilmesi için fotonun enerji değerinin atomun elektronlarının bulunduğu enerji seviyeleri arasındaki farklardan birine eşit olması gerekmektedir. Foton bu şartlara uygunsa atom tarafından soğrulur ve atom aynı eşdeğerde başka bir foton salar. Buna göre, kural şartlarına uygun bir şekilde gelen her fotona karşılık atom tarafından eşdeğerde foton salınacağı ve bu nedenle fotonun geldiği her nokta aydınlık olacak ve karanlık nokta ve dolayısyla karanlık şerit oluşamayacaktır.

Bu kurala göre karanlık şeritlerin oluşamaması yanısıra, atomların fotonları soğurma şartları dışında gelen ve soğurulmayan fotonların ne olduğudur? Bu fotonlar soğurulmadığına göre, dışarıya ışık sızdırmayacak şekilde tamamen kapalı, içinde bir ışık kaynağının olduğu bir kapta, ışık kaynağından salınan fotonların kabın dışarıya ışık sızdırmaması nedeniyle kap dışına çıkamaması ve kap içinde birikmesi gerekmektedir. Böyle bir deney yapılırsa, deneyde beklediğimiz gibi kabın içinde fotonların birikmesi gibi bir sonuçla karşılaşmıyoruz.

Deney kabın içinde fotonların birikmediğini göstermektedir. Fotonlar kap içinde birikmediğine göre, bu fotonlarında kabın iç yüzeyindeki atomlar tarafından soğurulmuş olmaları gerekmektedir. O halde bu kuralın şu şekilde düzeltilmesi gerekmektedir. Işığın bütün renklerine ait fotonlar atomlar tarafından soğurulmaktadırlar. Bu fotonlardan enerji değeri, atomların elektronlarının bulunduğu enerji seviyeleri farklarından birine eşit olanlar atomlar tarafından salınabilme şartlarından birine sahip olanlardır. Young deneyinde karanlık şeritlerin oluşabilmesi için, bu şarta sahip fotonların atomlar tarafından salınabilmesi için başka bir faktöründe olması gerekmektedir. O faktörde atom tarafından salınabilme kuralına uyan fotonların, atomlara birim zamanda gelme durumu olabilir. Bu durumda soğrulan ve atom tarafından salınabilme kuralına uyan her foton, atomdan salınamayacaktır. Bu nedenlede birim zamanda fotonların atomlara gelme durumu değiştirildiğinde, foton salımı yapan bir atom foton salımı yapamayacak veya foton salımı yapmayan bir atomda foton salımı yapabilecektir.

Young deneyinde fotonların atomlara gelme durumunu, yarıklardan birini kapatarak, yarık genişliğini veya yarıklar arası mesafeyi arttırarak veya azaltarak değiştirdiğimizde, fotonların atomlara birim zamanda gelme durumunu değiştirdiğimiz için, girişim desenindeki değişimi gözliyebiliyoruz ve girişim desenindeki değişikliğin izahıda buna göre yapılabilinir.
Son düzenleyen Safi; 26 Mayıs 2017 00:03