Arama

Nebula (Bulutsu) - Tek Mesaj #8

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Mayıs 2017       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Farklı Teleskoplardan Yengeç Bulutsusu'nun Birleştirilmiş Görüntüsü!


Ad:  yengec.jpg
Gösterim: 1304
Boyut:  72.1 KB
Elektromanyetik tayfı kapsamlı kullanarak veri elde eden teleskoplar yardımıyla Yengeç Bulutsusu'nun ayrıntılı bir görüntüsü kaydedildi. VLA teleskobu, X Işını, XMM ile radyo ve mor ötesi veriler, Spitzer ve Hubble ile de kızıl ötesi ve görünür veriler birleştirilerek bulutsunun yeni bir görüntüsü elde edilmiş oldu. İlgili görselde yeşil renk Hubble, sarı renk Spitzer, mavi renk XMM, kırmızı renk VLA ve mor renk X Işını teleskobuna ait verileri temsil ediyor.

6500 ışık yılı uzaklıkta yer alan Yengeç Bulutsusu, süpernova patlaması ile oluşan, odağında ise kendi ekseni çevresinde dönerek (33 milisaniye) radyo dalgaları gönderen nötron yıldızı bulunan bir bulutsu. Süpernova patlamaları ve merkezde yer alan nötron yıldızından çevreye yayılan parçacıkların etkisiyle karmaşık bir görünüme sahip olan bulutsunun farklı dalga boylarında alınan birleştirilmiş görüntüsü bulutsu hakkında daha detaylı bilgilerin elde edilmesine dair bilim insanlarına kilit ipuçları veriyor.

Kaynak: NASA / Goddard / Görsel Telif Hakkı: NASA, ESA, NRAO / AUI / NSF and G. Dubner, Buenos Aires University (10 Mayıs 2017)