BAĞLANTI
—Kuyuc. Bağlantı elemanı, çift dişi vida açılmış boruların ya da çubukların rakoru.
—Mad. oc. Bir diğerine açılan yeraltı yapısı.
— iki galeriyi birleştiren galeri. ll
Havalandırma bağlantısı, bir havalandırma devresi oluşturan bağlantı.
—Mak. san. En az bir ortak yüzeyi olan iki parça arasındaki bağ. (Bu bağ bükülmez ya da esnek, sürekli ya da sökülebilir, tam ya da kısmidir; bu son durumda, parçaların dönme ya da ötelenme gibi göreli bir devinimi olabilir.)
—Meteorol. Bağlantı kuşağı, bir bulut sistemini (kutup cephesi alçak basıncına bağlı) arkadaki alçak basıncın bulut sistemiyle birleştiren gökyüzü bölümü (açık, alçak, puslu, yağmursuz ya da hemen hemen yağmursuz gökyüzü).
—Mobc. Bir duvar kaplamasının bitişik iki parçası üzerinde bulunan desen ayrıntıları arasındaki ilişki; duvar kaplaması yerine konduktan sonra bu desen ayrıntıları, tamamlanmış bir dekoratif motif meydana getirecek biçimde tam karşılıklı gelmelidir. (Bitişik parçaların kenarlarının, yukarıdan aşağıya, yan yana ya da üst üste bindirilmiş olmalarına göre, bağlantı düz ya da atlamalı olur.)
—Müz. Bir revüde, iki sahneyi, iki tabloyu, iki atraksiyonu birbirine bağlayan metin.
—Nörobiyol.
- Bağlantı kesimi, bir nöronla ya da bir nöron grubuyla normal bağlantıyı sağlayan sinir tellerinin kesilmesi.
- Elektriksel bağlantı, birçok kas ve sinir hücresinin biyoelektrik etkinliği arasındaki doğrudan doğruya bağlantı. (Elektrik potansiyelindeki değişiklikler, elektriksel bağlantısı bulunan öğeler arasında özdeş ve zamandaştır. Bu da bağlantılı öğelerin zarlarını birleştiren özel yapıların varlığından ileri gelir: çok yüksek elektrik iletim gücü bulunan bu yapılara neksus [bağ] ya da bağlantı geçidi denir.)
- Uyarma-kasılma bağlantısı, uyarımın ya da eylem potansiyelinin kas hücresine gelişi ile bunun kasılması arasında oluşan bağlantı. (Eylem potansiyeli kas hücresinin zarına yayıldığı zaman, iyonlaşmış kalsiyumun hücreye girmesi kolaylaşır: kalsiyum, kasılmadan sorumlu kas tellerini etkiler ve onu harekete geçirir. Demek ki burada kalsiyum, uyarma-kasılma bağlantısı aracıdır.)
—Nöropsikol. Bağlantı kopukluğu, nasırlı cisimdeki bir lezyondan ileri gelen ve bilgilerin beynin bir yarım küresinden öbürüne geçişinde kesintiye neden olan bozuklukların tümü.
—Petr. san. Bir petrol üretim ya da arıtma tesisinin boru donanımında rakorların, takımların ve dizilerin düzeni.
—Psikan. Bağlantı görevi, etkeni ben olan ve işlevi, libido enerjisinin akıp gitmesini önlemek için dağınık tasarımları yeniden ben’e bağlamak olan ikincil süreçlerin özel görevi. (Bu sayede, gerçeklik ilkesi, dolaylı olarak doyurulmuş ve insan, hazza doğrudan ulaşmanın tehlikesinden korunmuş olur.)
—Ruhbil. Belli bir ruhbilim görüngüsünün bir başkasına, sözgelimi "uyartf’nın “cevap"a ya da bir “uyartının tasarımı”nın bir "başka uyartının tasarımı'’na bağlı olması. ll
Zamansal bağlantı, bir koşullu refleksin arkasında gizli kalan bağlantıya Pavlov tarafından verilen ad.
—Sil. Bağlantı parçası, delici silahlarda, ana bölüm ile gönderin bağlantısını sağlayan parça.
—Spor. Çeşitli bireysel sporlarda (özellikle jimnastik ve artistik patinajda) aynı çalışma Sırasında yapılan hareket ya da figürler arasındaki ilişki.
—Su işler. Bir akışkanı dağıtım merkezinden kullanıcıya ileten boru. (Sayaç, çoğunlukla kullanıcının binasında bulunur.) [Eşanl. BRANŞMAN.] ll
Aygıt bağlantısı, bir kat borusundan ya da yükselen bir kolondan çıkarak suyu doğrudan kullanım aygıtlarına getiren boru donanımı. ll
Kanal bağlantısı, özel yapıların donanımını genel kanalizasyon borusuna bağlayan boru ya da galeri.
Kaynak: Büyük Larousse