Arama

Gezegenler - Satürn - Tek Mesaj #38

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Mayıs 2017       Mesaj #38
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn'ün Ay'ı Enceladus'ta Çarpışma İzleri!


Ad:  PIA21612_fig1.jpg
Gösterim: 255
Boyut:  59.9 KB
Satürn keşif aracı Cassini'nin verilerine göre Satürn'ün uydusu Enceladus'un bir asteroidle çarpışmış olabileceği tespit edildi. Bu tespite göre Enceladus'un asteroidle çarpışması sonucu dönme ekseninin yön değiştirdiği (55 derecelik açılı eğim) düşünülüyor. Uydu Enceladus'un iki yarım küresi de birbirinden farklı özelliklere sahip. Çarpışmanın meydana geldiği bölge, ekvatordan güney kutbuna kadar uzanıyor. Uydunun kuzeyi kraterlerle dolu iken güneyi çarpışmanın etkisiyle kaplan desenini andıran bir görünüm sergiliyor.

Araştırmacılar, buzlu uydu Enceladus'un jeolojik olarak aktif bir özellik taşıyan güney kutbunun ekvatora yakın olması nedeniyle bu bölgede bir asteroid çarpması olasılığının mümkün olabileceğini ve oluşan desenlerin iç kuvvetlerden ziyade anormal dereceli bir etkiyle oluşabileceğini belirtiyor.

2005 yılında Cassini uzay aracı Enceladus'un güney kutbundaki ilgili bölgeden fışkıran buzlu partiküller ve su buharı tespit etmişti. Bilim insanları bu bağlamda söz konusu yüzeyin altında bir okyanus olabileceği sonucuna ulaşmışlardı. Araştırmacılara göre Enceladus'un kuzey kutbunun güneyine göre kraterlerle kaplı ve daha yaşlı bir yapı sergilemesi güney kutbunun ise kuzeye kıyasla jeolojik açıdan daha aktif ve genç bir yapıya sahip olması gibi kriterler bu bölgede büyük olasılıkla bir çarpışma yaşandığına dair önemli bir işaret.

Kaynak: JPL / Görsel Telif Hakkı: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute / Cornell University (30 Mayıs 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 30 Haziran 2017 23:38 Sebep: Yazı Fontu Değiştirme