Arama


ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
16 Haziran 2017       Mesaj #18
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Selamun Aleykum , benim bir sorum var . ben 13 yaşındayken geceleyin sahura kalkmıştım fakat niyet etmemiştim öğlen saatlerinde basketboll kursuma arkadaşımla birlikte gitmiştim ve kurs bittiğinde çok susamıştım arkadaşım bana niyetlimisin diye sorduğunda niyet etmeyi unuttum demiştim. oda bana niyetli değilsen orucunu bozabilirsin demişti ben de çok büyük bir yanlış yaparak orucumu bozmuştum. bunun için kefaretmi lazım yoksa kazamı bazı kaynaklar niyet edilmediği için kaza gerekir diyor ama bu olay 2 yıl önceydi ve ben tam olarak niyet edip etmediğimi hatırlayamıyorum. Cevaplarını için şimdiden teşekkürler.

Sahura kalkmak, oruca niyet etmek anlamına gelir zaten. Bahsettiğiniz durum için; Şaffi mezhebinde göre kaza gerekir. Hanefi mezhebine göre ise hem kaza hem keffaret gerektirir.

Kazâ: Hiç tutulmayan veya tutulmaya başlanıp da (zaruri hallerde bozulan ramazan orucu ya da normal bir günde niyet edilen oruç) bozulan bir orucu sonradan günü gününe tutmaktır.
Keffâret ise: Kasden bozduğu bir günlük Ramazan orucu yerine, ceza olarak iki ay birbiri ardınca oruç tutmaktır. Bu cezayı, yaşlılık, zayıflık ve hastalıktan dolayı yerine getiremeyen kimse, 60 fakiri sabah ve akşam olarak iki öğün doyurur. Doyurmak; yedirmek suretiyle olacağı gibi, yemek parasını fakirin eline vermekle de olur. 60 fakir yerine bir fakiri, 60 gün doyurmak da câizdir. Oruç tutmaya bedenî gücü yetmediği gibi fakiri doyurmaya da mâli gücü kâfi gelmeyen bir kimseden ise, keffaret cezası kalkar. Artık onun yapacağı şey, Allah`tan af ve mağfiret dilemektir.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ