Arama

Gezegenler - Mars - Tek Mesaj #76

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Haziran 2017       Mesaj #76
Avatarı yok
Yasaklı

MAVEN Projesi!


2013 yılında fırlatılan, 2014 yılında da yörüngede konuşlanan ve kızıl gezegen Mars'ın üst atmosferini incelemekle görevlendirilen MAVEN uzay aracının verdiği bilgiler doğrultusunda araştırmacılar bir dönem üzerinde mikrobik yaşam barındıran Mars'ın bir anda çöle dönüştüğünü belirtti.

Ad:  MAVEN2.jpg
Gösterim: 224
Boyut:  47.8 KB
MAVEN'in üst atmosfer üzerindeki incelemelere ek olarak güneş rüzgarlarının etkileşimine dair de incelemelerde bulunduğunu belirten bilim insanları elde edilen söz konusu verilerin atmosfer hareketi yanında atmosferin süreç içerisinde nasıl bir değişim gösterdiği hakkında da kilit bilgiler verdiğini bildirdi. MAVEN'in misyonu, Mars'ın üst ve alt atmosferine dair iklim değişiklikleri bazında atmosferdeki gaz kaybının ne derece etkili olduğu ya da olmadığının tespiti yönündeydi. Bu bağlamda mevsimsel döngülere dair izlenimlerde bulunan MAVEN'in katmanlar arası geçişleri açığa çıkarması umuluyor.

MAVEN'in Mars Atmosferine Dair Keşifleri!

  • Güneş rüzgarının üst atmosferdeki kayıplarını ölçen MAVEN, Güneş rüzgarı ve ışımaya dair hesaplanan kayıp oranlar doğrultusunda Mars'ın uzaya büyük oranda gaz çıkışını engelleyemediğini tespit etti.
  • Üst atmosfere dair izotop ölçümleri aracılığıyla atmosferin gaz kaybının ne kadar olduğu belirlendi. Bu bağlamda ilgili gazın 2/3'ü kadar bir oranının ya da daha fazlasının kaybolduğu tespit edildi.
  • MAVEN, eskiden sıcak bir gezegen olan Mars'ın nasıl kuru ve soğuk bir gezegene dönüştüğü hakkında atmosfere dair incelemelerde bulundu.
  • Hidrojenin mevsimsel değişimi gözlendi.
  • Diffüz ve proton adı verilen iki kutup ışıması (aurora) tespit edildi. İlgili ışımaların Dünya'dakinden farklı olarak manyetik veya küresel bir nitelik taşımadığı sonucuna varıldı.
  • Gezegenler arası toz kaynaklı metal iyon katmanı ilk defa MAVEN ile gözlendi. 2014 yılında ilgili katman Mars'a yakın bir geçiş gerçekleştiren Siding kuyruklu yıldızının bu geçişi ile oldukça kalın bir yapıya dönüşmüştü.
  • Üst atmosferde dinamik gaz değişim süreçleri gözlendi.
  • Güneş rüzgarı kaynaklı partiküllerin Mars'ın iyonosfer katmanının etkisiyle üst atmosferin daha derinlerine işlediği belirlendi.

Kaynak: NASA / Goddard (16 Haziran 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:39