Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Temmuz 2017       Mesaj #29
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alıntı
salihmelemez adlı kullanıcıdan alıntı

Merhaba 5 yıldır devam eden birlikteliğimizde yakın zaman evlilikle devam etmeyi düşünüyoruz.
Ben (erkek) A rh+
Kız arkadaşım (kadın) A rh-

Bu aramızda bulunan kan gruplarında bir uyuşmazlık var mı?
Varsa olası oluşabilecek problem nedir ve önlemi ne olmalı?
Doğacak çocugun kan grubu ne olur?

Şimdiden Teşekkürler.


A Rh (+) - %70,3
A Rh (-) - %23,4
0 Rh (+) - %4,7
0 Rh (-) - %1,6

Kan uyuşmazlığı annenin kan grubunun Rh (-), babanın kan grubunun Rh (+) olduğu durumlarda ortaya çıkar. Yani kan uyuşmazlığı, Rh antijeni ile ilgili bir sorundur. Bebeğin kanının Rh (+) olması durumunda anne ile bebek arasındaki kan alışverişi sonucunda Rh uygunsuzluğu, bir çok soruna yol açmaktadır. Bilindiği gibi hamilelik süresince anne kanıyla bebeğin kanı birbirine karışmaz.

Kan uyuşmazlığı durumunda anne ile bebeğin kanı birbirine karıştığında annenin kanı antikorlar üreterek bebek kanına karşılık verir. Oluşan antikorlar plasentayı aşarak bebeğin kan hücrelerini tahrip etmeye başlar ve bebek anne karnında kansızlık anemi yani gelişir. Anemi sonucu bebekte kalp yetmezliği sorunu görülebilir. Doğumda ise bebekte sarılık oluşur. Yıpranan kan hücrelerine göre bebekte çeşitli sorunlar görülür. Anne karnında ölüm dahi olabilir. Önemli olan vücut antikorları üretmeye başlamadan önce müdahale etmektir. Aksi durumda istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Bu nedenle alınacak basit önlemlerle bu durumu engelleyebilir, sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Ancak bunun için sağlıklı ve düzenli biçimde kontrollere gitmeniz gerekir.

RH uygunsuzluğu olan hamilelerde amaç bebeğin RH pozitiflerine karşı annenin antikor oluşturmasını engellemektir. Gebelik takibinde annenin kanında normalde olmaması gereken anti-RH (anti-D) araştırılır. Bu teste indirekt coombs testi denilir. Gebelik başında, 24. ve 28. gebelik haftasında indirekt coombs değeri ölçülür. 28. haftada anti-D gamma globulin iğnesi anti (kan uyuşmazlık iğnesi) yapılır. Bu iğne doğuma kadar 12 haftalık süre boyunca bebekten anneye kanamaları karşılayarak bebeğin etkilenmesine engel olup bebeği korur. Doğumdan sonra kordon kanından bebek kan grubu ve direkt coombs testi (DCT) bakılır. Yenidoğan bebeğin kan grubu RH (+), DCT negatif ise anti-D immunglobulin ilk 72 saat saat içinde tekrar yapılmalıdır. Bu iğnenin amacı anne kanına doğum sırasında bebekten geçebilecek kana karşı antikorların oluşmasına engel olarak bir sonraki gebelikteki bebeği korumaktır. Benzer şekilde RH (-) annenin RH antikoru oluşturmasına neden olabilecek düşük, dış gebelik, kürtaj, plasentanın erken ayrılması, tanısal amaçlı girişimler olan amniosentez, CVS (koryon villus örneklemesi), kordosentez veya anne karnına gelebilecek travmalar durumlarında da hemen anti-D yapılmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM