Arama

Enfarktüs (Kalp Krizi) - Tek Mesaj #11

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Temmuz 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Kalp Krizi için Kalp Görüntüleme Yöntemi!


Araştırmacılar kalp krizini tahmin edebilecek yeni bir kalp görüntüleme yöntemi geliştirdi. Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre yeni görüntüleme sistemi, dünyada en çok ölüme neden olan tıbbi vakalar grubuna giren kalp krizi ve felç tedavisi adına bir devrim niteliği taşıyor. İlgili sistemle kalp damarlarının etrafındaki yağ, iltihaplanma ya da kızarıklık şeklinde açıklanabilecek enflamasyon inceleniyor. Bu bağlamda da kalp krizi ya da felç riski altındaki hastalarda bunları önlemek için daha yoğun bir tedavi uygulanabileceği umuluyor.

Kalp Krizine Neden Olan Etken Nedir?


Kesik sonrası kızarma, şişme veya acı hissi enflamasyon olarak tabir ediliyor. Bu durum vücuttaki tüm dokularda gözlenebiliyor. Kalp damarlarının içindeki enflamasyon, istikrarsız plakların birikimiyle ilişkilendiriliyor. Bu plaklar parçalanabiliyor ve kalp damarını tıkayıp, kalbi oksijensiz bırakıyor, yani bir başka deyişle kalp krizini tetikliyor. Araştırmacılar bu bağlamda önemli olanın kalp damarlarının içindeki enflamasyonu görebilmek olduğunu ve bunun oldukça zor olduğunu belirtiyor.

Yapılan araştırma, enflamasyonun kalp damarlarının dışındaki yağların davranışını nasıl değiştirdiğini de gösteriyor. Enflamasyon olduğunda yağ çözünmeye ve etrafındaki doku daha fazla sulanmaya başlıyor. Söz konusu durum zaten kalp muayenelerinin bir parçası olan tomografilerde de gözlenebiliyor. Enflamasyon seviyesi ve risk, doku kızardıkça buna paralel olarak artıyor.

Kaynak: BBC Bilim / Science Translational Medicine (13 Temmuz 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Temmuz 2017 20:34