Arama

Kafdağı Efsanesi - Tek Mesaj #3

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Ağustos 2017       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kafdağı

Ad:  Kafdağı Efsanesi.jpg
Gösterim: 2239
Boyut:  30.2 KB

Eskiden kuh-î kaf, olağanüstü özellikleri olduğuna inanılan efsanevi dağ. İslam kozmolojisinde dünyanın çevresini kuşak gibi sardığı kabul edilmiştir. Eski bilginlerin görüşlerine göre dünyanın çevresi gemilerin geçemediği, kıyıları görülemeyen karanlık bir su kütlesi olan Bahr-i Muhit ya da “Ukiyanus”la (Okyanus) kaplıdır. İranlıların ve Eski Yunan düşünürlerinin görüşlerine çok benzeyen bu inanışa göre bu su kütlesinden sonra da her şeyi bir kuşak gibi çevreleyen Kafdağı gelir.

Eski Arap yazarlarından Yakut’un Mucem, Kazvini’nin Acaibul-Mahlukat, İbnü’l- Verdi’nin Haridatü’l-Acaib adlı yapıtlarında verilen bilgilere göre Kafdağı yeşil zümrüttendir ve gökyüzünün rengi onun yansımasından gelir. Bir başka kaynakta da Kafdağı’nın zümrütten bir kayaya dayandığı, “el-vatad” (kazık) da denen bu kayanın, Tanrı tarafından kendi kendine duramayan dünyaya bir destek olmak üzere yaratıldığı anlatılır. Bazı söylencelerde Tann’ınn bir melek yarattığı, meleğin dünyayı omuzlarına alıp elleriyle tuttuğu ve yeşil yakuttan dört köşeli bir kayaya dayandığı geçer. Bazı söylencelere göre de dünyayı büyük bir öküz ya da öküz balık karışımı bir varlık taşımakta ve bir kayaya dayanmaktadır. Yaygın bir inanış da Kafdağı’nın, dünyadaki öbür dağların anası olduğudur. Bütün öbür dağlar, yer altından dallar ve damarlarla Kafdağı’na bağlıdır. Tanrı bir yeri sarsmak ya da yok etmek isteyince bu dallardan birini oynatır.

İnsanların aşmasına olanak olmayan Kafdağı’na dünyanın sonu gözüyle bakılır. Bu efsanevi dağ, görünen ve görünmeyen dünyalar arasındaki sınırdır. Onun ardındakileri Tanrı’dan başkası bilemez.

Kafdağı Hint mitolojisinde de geçer ve benzer özellikler taşır. Arapların anka, İranlıların simurg dedikleri efsanevi kuşun Kafdağı’nda yaşadığına inanılır. Binbir Gece Masalları'nda da bir motif olarak Kafdağı’na sık sık rastlanır. Tasavvuf düşüncesinde Kafdağı ve simurg “gönül” ve “insan-ı kâmil” (yetkin insan) kavramlarını simgeler. Divan şiirinde Kafdağı ulaşılması çok güç olan bir yer ya da makamı, görkemliliğin, büyüklüğün ölçüsünü belirtir. Kaf ve anka bir arada kullanılarak çeşitli söz sanatları oluşturulur.

MsXLabs.org & Ana Britannica
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.