Soğanın Göz Sulandırma Sebebine Dair Yeni Bir Bulgu!
Yapılan araştırmalar soğanın, mikroplar ve böceklere karşı
biyokimyasal savunma mekanizmasını harekete geçirerek bir
enzim salgıladığını, ilgili enzimlerin de soğandaki
sülfidleri parçalayarak
sülfür oksite dönüştürdüğünü, kısa sürede uçucu bir nitelik kazanan sülfür oksitin havada hızla yayılıp göze ulaşarak yakıcı bir aside dönüşüp göz kanallarını tıkadığını ve bu işlem sonucunda da gözlerin sulanarak yaşardığını ortaya çıkarmıştı.
Yapılan yeni bir araştırma sonucunda soğan etkisiyle gözlerde oluşan sulanmanın nedeni sadece bu kimyasal bileşim değil. Elde edilen yeni bulguya göre söz konusu gazın gözyaşıyla tepkimeye girmesi sonucu
sülfürik asit oluşuyor. Sülfürik asidin gözü tahriş etmesi sonucunda göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlıyor.
Kaynak: BBC Bilim / Science (25 Ağustos 2017)