Arama

Tifo - Tek Mesaj #10

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Ağustos 2017       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı

Tifo Hastalığı ile Kolesterol Düşürücü İlaçlar Arasındaki Bağlantı!


Araştırmacılar kolesterol seviyesini etkileyen bir gen varyasyonunun Tifo hastalığına yakalanma riskini artırdığını belirledi. Bu bağlamda bilim adamları sağlıklı bireylerden alınan yüzlerce hücre dizisini, yeşil floresanla işaretledikleri aynı miktarda Tifo mikrobuna maruz bıraktı. Akabinde, bakteri oranının daha yüksek olduğu hücreleri daha az olduğu hücrelerden ayıran genetik farklılıkları belirlemeye çalışan bilim adamları, VAC14 adlı bir gende bulunan tek DNA nükleotidinin hücrelerdeki bakteri seviyesiyle bağlantılı olduğunu tespit etti.

İlgili gen devre dışı bırakıldığında, hücrelerin Tifo mikrobu tarafından daha kolay ele geçirildiğini belirleyen bilim adamları, mikroba daha yatkın hücrelerin mikrobun konak hücrelere bağlanırken kullandığı hücre zarlarının daha yüksek oranda kolesterol içerdiğini belirledi. Bu aşamadan sonra araştırmacılar zebra balığının suyuna kolesterol düşürücü ilacı ekledi, ardından da balıklara Tifo mikrobu enjekte etti. Deney sonucunda kolesterol düşürücü ilaca maruz kalan balıkların sistemlerini, Tifo bakterisinden daha rahat temizleyerek yaşayabildiği keşfedildi.

Felç ya da kalp krizi riskine karşı kullanılan kolesterol düşürücü ilaçların tifo, klamidya, sıtma gibi bulaşıcı hastalıklara karşı da koruma sağlayabileceğini bildiren araştırmacılar, hücre kaynaklı insan genetiği bağlamında yaptıkları çalışmaların hastalıklar ile hücre biyolojisi araındaki bağlantıyı görebilme açısından kilit bir işleve sahip olduğunu, hastalıklara dair tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi bağlamında da lgili genlerin çalışma mekanizmasının anlaşılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Proceedings of the National Academy of Science (23 Ağustos 2017)