Arama

Yıldız Nedir? (Uzay) - Tek Mesaj #22

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Eylül 2017       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

TUG Teleskobu ile Zonklayan Yıldız Keşfedildi!


İstanbul Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ne (TUG) ait teleskopla zonklayan yıldız keşfetti. Başka bir yıldızın takibi sırasında, titreşimleriyle farkedilen yeni yıldızın türünün Delta Scuti olduğunu belirten araştırmacılar, yıldızın yüzeyinde belirgin bir şekilde gözlenen ve kalp çarpması şeklinde gerçekleşen renk değişim hareketleri sebebiyle ilgili türün 'zonklayan yıldız' olarak sınıflandırıldığını bildirdi.

Delta Scuti Yıldızları!


Ad:  haber_2017_09_TELESKOPPPPPPPPPPPPP.jpg
Gösterim: 657
Boyut:  22.2 KB
Periyodik olarak 3 saat arayla parlayan yıldızın Küçük Ayı takımyıldızında yer aldığı ve sıcaklığının da 6000 Kelvin olduğu belirlendi. İç yapılarındaki kararsızlıklar nedeniyle 3 saatlik aralıklarla yarı çaplarını artırıp azaltan Delta Scuti yıldızları, dönemli bir şekilde şişme ve büzülme gösteriyorlar. Söz konusu durum anında, yıldızın büyüklüğü artarken, yoğunluğu azalıyor, sıcaklığı da büyüklüğüne paralel artıyor.

Sıcaklığın artması ise yıldızın parlaklığını önemli ölçüde artırıyor. Astronomlar ilgili parlaklığa dair artış azalış düzeninden yıldızın "zonklayan yıldız" olduğunu tespit edebiliyor. Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) yıldızlar bülteninde yayınlanmak amacıyla kabul edilen keşif çalışması doğrultusunda ilgili yıldızın daha ayrıntılı inceleneceği ve parlaklık değişimlerinin takip edileceği belirtildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / TÜBİTAK (7 Eylül 2017)