Arama

Akne Vulgaris (Sivilce) - Tek Mesaj #19

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Eylül 2017       Mesaj #19
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Sivilce-Olusumu.jpg
Gösterim: 395
Boyut:  125.0 KB

AKNE

(yun, akme, sivri uç'tan bozma fr. acne.).
1. Başlangıç lezyonu irinli birfolikülit olan birçok deri hastalığının genel adı.
2, Gençlik aknesi veya adi akne, ergenlik çağında 13-25 yaş arasında genellikle zaman zaman alevlenerek gelişen, sıradan deri hastalığı. (Eşanl. ERGENLİK, SİVİLCE.)

—ANSİKL. Gençlik aknesi (ergenlik) yüzde, alında, omuzlarda, göğüste yağ bezlerinin bulunduğu yerlerde görülür. Değişik görünümde öğelerden oluşur: komedonlar (siyah noktalar) ve iltihaplı lezyonlar (derideki enfeksiyonun şidddetine göre, papüller, püstüller, derin nodüller ve kistler). Aknenin nedenleri, alınan besinlere, sindirime, sinirsel yapıya, enfeksiyona bağlı olabilir, fakat yağ bezleri androjenlerce (erkeklik hormonları) uyarıldığından, özellikle hormonlara bağlıdır.

Aknenin yerel tedavisi antiseptik ve keratolitik ilaçlarla (özellikle retinoik asit [asit A vitamini] ve benzol peroksit) yapılır ve bazen buna genel bir tedavi de eklenir; aşı tedavisi, küçük dozlarda uzun süre antibiyotik, özellikle tekrasiklinler.

Gençlik aknesi dışında çok özel akne loit akne (ensede), konglobata akne (irinli, fistüllü, geniş apseler). İlaçların neden olduğu akneler, iyot, brom, kortikoitler, isoniazit gibi ilaçların alınmasından ya da briyantin, güzellik kremleri gibi kozmetiklerin sürülmesinden, hatta makine yağı gibi sanayi ürünlerinin değmesinden ileri gelir.

Kırmızı akne, daha çok 40-50 yaşlarındaki kadınlarda, yaygın bir kırmızılık (erit roz) ve kılcal damarların genişlemiş olduğu bir zemin üzerinde (teleanjiektazi) papüllü püstüller şeklinde görülür. Riboflavinle (B2vitamini) tedavi oldukça iyi sonuç verir.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen perlina; 16 Eylül 2017 10:33