Arama

Kanser - Tek Mesaj #29

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Eylül 2017       Mesaj #29
Avatarı yok
Yasaklı

Kanserli Hücreleri Çok Kısa Sürede Teşhis Edebilecek Cihaz Geliştirildi!


Kanser hücrelerinin hızlı büyüme ve yayılma özelliğinden faydalanılarak kanser tespiti yüzde 96 oranında doğru çıkabilen bir cihaz geliştirildi. İlgili cihaz, kimyasal yapıları sağlıklı hücrelerden farklı olan kanser hücrelerini belirlemek için kanserli olduğundan şüphelenilen bölüme dokunduruldu. Söz konusu cihaz oraya küçücük bir su damlası bıraktı. Canlı hücrelerde bulunan kimyasal maddelerin temas ettiği damlacık, kalem tarafından analiz için tekrar emildi.

Kalem büyüklüğündeki cihazın yaptığı tüm işlemler, 10 saniye gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşti. Cihaz daha sonra, binlerce kimyasalı aynı anda, eş anlı ölçebilen büyük bir spektrometreye takıldı. Bu bağlamda spektrometre ile doktorların nasıl bir dokuyla karşı karşıya olduklarını gösteren kimyasal bir parmak izi üretildi. Bilim adamları, yeni geliştirilen teknolojiyle tümörlerin çok daha hızlı, güvenli ve kesin bir şekilde kaldırılma imkanı oluştuğunu, böylece, ameliyatlarda kanserli hücrelerin bırakılma olasılığının da azaldığını ve karşılaştıkları en büyük zorluğun bazı kanser hücreleriyle sağlıklı dokular arasındaki sınırın bulanıklığı olduğunu belirtti.

Yürütülen çalışma bağlamında 253 örnek üzerinde test edilen ve ileriki yıllarda ameliyatlarda kullanılması beklenen cihazın denemeleri ise hala devam ediyor. Bilim adamları, deney testlerinde kullandıkları 1,5 mm boyutunda bir yamayı analiz edebilecek nitelikte geliştirilen cihazın aynı zamanda 0,6 milimetrelik doku yamasını analiz edebileceğini de bildirdi. Kanserli hücreler alınırken, vücutta kalan en küçük kanserli hücrenin yeniden tümöre dönüşmesi ya da beyin gibi hassas organlarda gereğinden fazla hücrenin alınmasının yol açabileceği zarar, yeni geliştirilen ilgili cihaza oldukça önemli bir misyon yüklüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science Translational Medicine (7 Eylül 2017)