Arama

Gezegenler - Satürn - Tek Mesaj #48

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Eylül 2017       Mesaj #48
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn Keşif Aracı Cassini'nin Misyonu Sonlanıyor!


Ad:  _97726435_titan_nasa-jpl-caltech-ssi_jason_major.jpg
Gösterim: 274
Boyut:  31.4 KB
Uydu Titan'ın Dışındaki Turuncu Renkli Atmosfer / Görsel Telif Hakkı: NASA / JPL-Caltech / SSI / Jason Major!
Satürn'e dair keşif çalışmalarında bulunan Cassini, bu haftanın sonunda kendisini imha edeceği rotaya girdi. Hafta başında Satürn'ün uydusu Titan'ın 120 bin kilometre çevresinde dolaşan Cassini, uydu ile son defa bir araya gelmesinin ardından 'ölüm dalışına' başladı. Yıllardır Satürn'ü araştırma misyonunu üstlenen Cassini, Titan'ın yer çekiminden faydalanıyordu. NASA yetkilileri, Cassini'nin bu son temasına 13 yıldır her ay Titan ile bir araya gelerek temas halinde olduğu için 'hoşçakal öpücüğü' adını verdi.

Rakamlarla Cassini-Huygens Satürn Misyonu!

  • 7.9 milyar km fırlatılışından bugüne aldığı yol.
  • 6 adet uydu keşfi.
  • 453.000 fotoğraf çekimi.
  • 635 GB veri alışı.
  • 3.948 adet bilimsel makale yazılımı.
Keşif uydusu Cassini'nin Satürn atmosferinde yanarak misyonunu sonlandırmasının nedeni ise bilim insanlarının Cassini'nin gelecekte, üzerinde yaşam ihtimali olan Titan ve Enceladus gibi uydulara çarpma olasılığını bütünüyle ortadan kaldırmak istemesi. Cassini'nin Titan ile son temasından edindiği bilgileri ve görüntüleri ise Dünya'ya bugün göndermesi bekleniyor.
Ad:  _97302081_orbits.jpg
Gösterim: 203
Boyut:  96.5 KB
Cassini'nin Son 5 Dalışında İzleyeceği Mavi Renkli Yörünge / Görsel Telif Hakkı: NASA / JPL-Caltech!
Uydu Titan'a 2005 yılında Huygens adı verilen küçük bir robot yerleştiren Cassini, Titan'ın turuncu gökyüzünden süzülen hidrokarbon yağmurların büyük denizlere karışması, sıvı metanın yuvarlak taşları düzleştirmesi gibi görüntüleri kayda geçmişti. Cassini'den gelen verilerin incelenmesi sonucunda elde edilecek her detay üzerinde çalışacaklarını belirten bilim insanları ilgili verilerle Satürn'ün manyetik alanı gibi yakın uzay çevresine dair bilgileri de elde etmeyi amaçlıyor.

Kaynak: BBC Bilim / Science (12 Eylül 2017)