Arama

Samanyolu - Tek Mesaj #9

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Eylül 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

ESA'nın Yıldız Gözlemcisi Gaia'dan Samanyolu'nun 3 Boyutlu Haritası!


Ad:  sgr-I.jpg
Gösterim: 884
Boyut:  200.1 KB
ESA’ya ait yıldız gözlemcisi Gaia Samanyolu’nun en ayrıntılı üç boyutlu haritası için bir çalışma yürütüyor. Bu bağlamda her alandaki yıldızlara bakarak onları inceliyor, onların hareketlerini ölçüyor ve bilim insanlarına Samanyolu’nun geçmişini, gelişimini ve geleceğini ayrıntılı görebilme olanağı sağlamaya çalışıyor.

Genel olarak Gaia sadece ilgilenilen cismi içeren verileri iletir. Ancak ilettiği veriler içerisinde çok sayıda, sayısız yıldız da bulunur. İşte tüm verilerdeki yıldızlara bakarak onları saymak kolay bir iş değildir. İşlemi kolaylaştırmak için görseldeki gibi bir alanın içinde bölge seçilir ve sayım genele uygulanır. Gaia’nın ilettiği tüm alanlarda aynı işlem rutin bir şekilde tekrarlanır.

7 Şubat 2017 yılında elde edilen ilgili görselde galaktik merkezin sadece iki derece altındaki Yay I Penceresi'nin (Sgr I) bir bölümü görülüyor. Sgr-I, Dünya’nın görme hattı üzerinden galaktik merkeze yakın yıldızlara bir ‘pencere’ açan görece yıldızlararası tozun az bulunduğu bir bölge olarak kabul edilir. Bu bölgedeki yıldız yoğunluğu ise inanılmazdır, bir derece karede 4,6 milyon yıldız. Söz konusu görsel ise 0,6 derece kareyi kapsıyor ve 2,8 milyon yıldızı gösteriyor. İlgili görselde yer alan her bir şerit CCD’nin eşleştiricisinden kaynaklanıyor. Görüntüdeki yıldızların net gözlenebilmesi için aradaki gaz ve toz izleri sönükleştirilecek şekilde kontrast ayarı yapılmıştır.

Kaynak: ESA (4 Eylül 2017)