Arama

Polimer Kimyası - Tek Mesaj #11

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Eylül 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Kendini Onarabilen Kauçuk Üretildi!


Uzun zamandır kendini onaran malzemeler üzerine araştırmalar yapan bilim insanları söz konusu çalışmalar doğrultusunda kendini onarabilen hidrojeller üretmişti. Üretilen ilgili malzemelerdeki kimyasal bağların, kırıldıktan sonra yeniden oluşması içerdiği su molekülleri aracılığıyla mümkün hale gelebiliyordu. Kauçuk gibi kuru nitelikli malzemeleri kendini onarır bir duruma getirmek ise çok daha zor bir işlem gerektiriyor. Çünkü kauçukta malzemeyi bir arada tutan güçlü kimyasal bağlar bir kez kırıldığında bir daha yeniden oluşma olanağı yoktur.

Kendini onarabilme bağlamında kauçuğun amaçlanan konuma getirilebilmesi için malzemeyi oluşturan polimer zincirleri arasındaki bağların geri dönüşümlü bir hale getirilmesi gerekir. Araştırmacılar bu amaçla bir tür “moleküler ip” geliştirdi ve polimer moleküllerini bu iplerle birbirine bağladı. Sonuçta ortaya sağlam, transparan ve kendini onaran bir malzeme çıkmış oldu.

Normal kauçuğa aşırı kuvvet uygulandığında kauçuk kopma noktasına gelir. Geliştirilen yeni malzeme esnetildiği zaman da çatlaklar oluşuyor. Ancak bu çatlaklar, araştırmacıların geliştirdiği moleküler iplerle birbirine bağlı bir konumda. İpler, uygulanan gerilimin dağılmasına olanak sağlıyor ve bu şekilde kopmaların önüne geçiliyor. Malzemeye uygulanan kuvvet ortadan kalktığında da ilgili malzeme yeniden orijinal haline geri dönüyor.

Üretilen malzemenin ileride çeşitli teknolojilerde kullanılabileceği umuluyor. Kendini onaran kauçuk ile araba tekerlekleri üretimi bu duruma örnek olarak verilebilir. İlgili malzemeyle üretilen böyle bir tekerlekte herhangi bir kesik oluştuğunda, tekerleğin hemen değiştirilmesi gerekmeyeceği gibi söz konusu malzeme, araç hareket halindeyken bile kendini onarabilir ve böylece olası hasarların önüne geçilebilir.