Arama

Vergi Nedir? - Tek Mesaj #7

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Eylül 2017       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Vergi Denetiminin Amacı!


Vergi denetiminin amacı bir yandan vergi idaresini düzenli ve mevzuata uygun bir biçimde çalışmaya yönlendirmek, diğer taraftan da mükellefleri doğru bildirimde bulunmaya yönelterek vergi kaybını önlemektir. Vergi denetiminin bu dar amacı dışında mali, ekonomik ve hukuki amaçları da bulunmaktadır.

Mali Amaçlar!

  • Vergi denetimi öncelikle ek gelir sağlama amacına yönelik bir uygulamadır. Bu amaç devletin gelişen toplumsal yapıya bağlı olarak üstlendiği ekonomik ve sosyal görevleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Varolan vergi potansiyelinin değerlendirilmesi, vergi dışı tutulmuş kaynakların ortaya çıkarılması ve vergilerin gerçeğe uygun olarak alınması devleti mali açıdan önemli ölçüde rahatlatma özelliği taşımaktadır. Bu bakımdan vergi denetiminin doğrudan ve özellikle dolaylı fonksiyonları devlete mali olanaklar sağlayacaktır.

Ekonomik Amaçlar!

  • Sosyal ve ekonomik refahın geliştirilmesi, her kesimin belirli ölçüde bir gelir düzeyine ulaşmasına bağlıdır. Vergiler gerek yapıları gerekse uygulanış biçimiyle gelir dağılımını adil olan ya da olmayan bir biçimde etkilemektedir. Mükelleflerin vergi kaçırmalarını önleyici vergi denetimleri gelir dağılımını olumlu yönde etkilediğinden sosyal adaleti sağlama fonksiyonunu da yerine getirecektir.

Hukuki Amaçlar!

  • Yönetim birimlerinin etkin, düzenli ve adaletli bir biçimde çalışmaya yönlendirilebilmelerinin yanı sıra, personelin özlük haklarına ilişkin çarpıklıkların saptanıp gerekli önlemlerin alınması denetimle sağlanabilecektir. Bu şekilde mükelleflerin ödeme gücüne göre vergi vermeleri sağlanırken, işlemlerin de adil ve yansız bir biçimde yürütülmesi sağlanmış olacaktır.

Kaynak: Global İktisat Dergisi