Arama

William Ramsay - Tek Mesaj #3

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Eylül 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

William Ramsay (1852-1916)!


Barutu anlatan bir kitap aracılığıyla kimyaya ilgi duyan ve soygazlar grubunda yer alan 6 elementten dördünü (Neon, Argon, Kripton, Ksenon) keşfeden İskoç bilim insanı William Ramsay, çalışmalarını İskoçya’nın Glasgow şehrinde başlattı. Organik kimya üzerine yaptığı çalışma teziyle Almanya’daki Tübingen Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Ramsay akabinde Glasgow’a geri döndü. Özellikle sıvı haldeki bileşiklerin molekül ağırlığını belirlerken deneylerinde kullandığı icatçı ve titiz tekniklerle tanınarak adından söz ettirdi.

O zamanın ünlü fizikçilerinden Lord Rayleigh, havadan elde ettiği azotun yoğunluğunun diğer bileşiklerden elde edilen azottan büyük olduğunu gözlemlemişti. Bu çalışmayı öğrenen Ramsay hava içerisinde yoğunluğu azottan daha büyük olan bir gaz araştırmaya başladı ve argon adını verdiği gazı buldu. Uranyumlu minerallerde ise argon arayan Ramsay, çalışmaları sırasında helyumu keşfetti.

Aslında helyumun varlığı 1868 yılından beri biliniyordu ama helyumun Dünya’da değil de Güneş içeriğinde olduğu düşünülüyordu. Bu bağlamda Ramsay Dünya’da da helyum olduğunu ispatlamış oldu. Söz konusu keşiflerden sonra Ramsay ve birlikte çalıştığı bilim insanları havayı sıvı hale getirerek atmosferden neon, kripton ve ksenonu elde etmeyi başardı. İlgili çalışmalarından dolayı 1904 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü alan William Ramsay 1916 yılında öldü.

Kaynak: Bilimnet / Biyografiler