Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Eylül 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Ağaçların Maksimum Yüksekliği!


Yapılan araştırmalara göre servigiller familyasının sahil sekoyası türünden bir ağaç olan Hyperion, dünyanın en uzun ağacı olarak biliniyor. Kaliforniya Sekoya Ulusal Parkı’nda yer alan ilgili ağacın uzunluğu 115,7 metre. Yer üzerindeki en uzun ağaçlar olarak kabul edilen sahil sekoyalarının uzunluklarının genel olarak 90 metreye ulaşabildiği belirtilmektedir. Bir ağacın ulaşabildiği yüksekliği belirleyen kriterin ne olduğu tam olarak belirleneme de yapılan araştırmalar ağaçların yüksekliğini belirleyen faktörlerin en önemlisinin ışık olduğunu gösteriyor. Suyun bol olduğu alanlar ile besin kaynakları vs gibi faktörler ise ağaç yüksekliğini belirleyen diğer değişkenleri oluşturmakta.

Ad:  servigiller_hyperion.jpg
Gösterim: 842
Boyut:  156.7 KB
Her ne kadar mekanik yıpranma sebebiyle bir ağacın boyunun maksimum 120 metre olabileceği öngörülse de bu değerden daha uzun ağaçlar da bulunmaktadır. İlgili konuda geçerli olan kuram ise daha uzun ağaçlarda suyun taşınmasının zorlaşmasıyla yapraktaki fotosentezin azalması üzerine kuruludur. Bir ağaç uzadıkça kütle çekimi nedeniyle yapraktaki suyun oluşturduğu gerilim paralel olarak artar.

Toprak yeterince nemli olsa bile suyun yapraklara ulaşması için aşması gereken uzaklığın artması, yaprağın büyümesini ve fotosentez hızını sınırlandıran bir nitelik taşır. Geçerli olan model aracılığıyla yapılan hesaplamalara göre mekanik yıpranma yok sayıldığında bir ağacın ulaşabileceği maksimum boy 122-130 metre civarındadır. İlgili yükseklik değerinin kaydedilmiş en uzun ağaç verileriyle de örtüştüğü düşünülüyor.

Kaynak: Ağaçların Dünyası (14 Eylül 2017)