Arama

Yıldız Nedir? (Uzay) - Tek Mesaj #23

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Eylül 2017       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı

Evrendeki Yıldız Sayısı!


Ad:  soru_cevap_gokyuzu_yildiz_ts_msson_gettyimages_173544912.jpg
Gösterim: 766
Boyut:  166.5 KB
Yapay aydınlatmalardan uzak bir yerde ve bulutsuz bir gecede gökyüzüne çıplak gözle bakıldığında binlerce yıldız görülebilir. Evrende kaç tane yıldız olduğu sorusuna kesin bir cevap vermek ise oldukça zordur. Evrendeki yıldızların sayımı bir kumsaldaki kum tanelerini saymaya da benzetilebilir. Fakat kum tanelerini birer birer saymak mümkün değildir. Kumsalın yüzey alanı, kum tabakasının ortalama kalınlığı ve kum tanelerinin ortalama hacmi belirlenebilirse kum tanelerinin sayısı bu bağlamda hesaplanabilir.

Benzer şekilde, evrende kaç tane yıldız olduğunu belirleyebilmek için bazı kabul gören kriterlere ihtiyaç vardır. Örneğin evrenin gerçekte ne kadar büyük olduğu bilinmemekle beraber evrenin büyüklüğü ile ilgili elde edilen bilgiler de sınırlı. Ancak evrenin merkezinde olmadığımız, şeklini tam olarak bilmediğimiz ve hızlanarak genişlediği düşünülürse evrenin gerçekte gözlemlenenden daha büyük olduğu varsayılabilir. Bunun yanında yıldızlar uzayda homojen olarak dağılmaz. Örneğin gökadalar yıldız yoğunluğunun fazla olduğu bölgeleri temsil eder.

Gökadalardaki yıldız sayısı birbirinden farklı olsa da, bilim insanları evrendeki yıldız sayısını hesaplayabilmek için gökadaların ortalama olarak aynı sayıda yıldız içerdiğini kabul ederek ilgili hesaplarını bu kritere göre yapar. Gökadalardaki ortalama yıldız sayısını belirleyebilmek için, gökadanın toplam kütlesinin ne kadarının yıldızlardan kaynaklandığı ve ortalama bir yıldızın kütlesine eşdeğer kaç tane yıldız içerebileceği hesaplanır.

Örneğin Güneş Sistemi’nin içinde yer aldığı Samanyolu Gökadası’nda, kütlesi Güneş’inkine eşdeğer en az 100 milyar yıldız olduğu tahmin edilmektedir. Bilim insanları evrende yaklaşık 1011-1012 arası kadar galaksi olduğunu ve gökadaların aynı değerler arası yıldız içerdiğini, dolayısıyla evrende 1022-1024 tane yıldız bulunabileceğini tahmin etse de, bütün gökadaların ve yıldızların aynı büyüklükte olmadığı düşünüldüğünde bunun yaklaşık olası bir değer olduğunun unutulmaması gerekir.

Kaynak: Bilimnet (16 Eylül 2017)