Arama

Sanayi Devrimi - Tek Mesaj #4

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Eylül 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

İktisat Tarihçilerinin Bakış Açısıyla Sanayi İnkılabı!


Sanayi İnkılabı, 18. yüzyılda başlayan ve emeğin verimliliğini olağanüstü artırıp, kitlesel üretime geçişe imkan veren medeniyet tarihinin en büyük dönüşümlerinden biridir. Sanayi İnkılabı'nın ortaya çıkış nedenleri konusunda iktisat tarihçileri farklı açıklamalar getirmişlerdir. Bazı iktisat tarihçileri Sanayi İnkılabı'nı tek nedene dayanarak açıklarken, bazıları da ilgili inkılabı bir nedenler kümesinin uygun bir tarzda bir araya gelmesinin sonucu olarak görmüşlerdir.

İktisat Tarihçilerine Göre Sanayi İnkılabı'nı Hazırlayan Kriterler!

  • Sermaye teşkili oranındaki artışı, Sanayi İnkılabı'nın nedeni olarak ileri süren bazı iktisat tarihçileri bu artışı ya da yatırımları teşvik eden düşük faiz oranlarına ya da kar enflasyonuna bağlamışlardır.
  • Bazı iktisat tarihçileri, Sanayi İnkılabı'nı, dünya ticaretinde modern zamanlarda meydana gelen artışla açıklamışlardır. İlgili dünya ticaretinden en büyük payı İngiltere almış ve bu durumda İngiliz ihracat sanayisini uyararak genel ekonomik büyümeyi sağlamıştır.
  • Sanayi İnkılabı'nın diğer bir açıklamasını teknolojik değişimler teşkil etmektedir. Bilgi alanında bağımsız olarak ortaya çıkan gelişme ile bilgi birikiminin makinelere ve iş organizasyonuna uygulanması ekonomik verimliliği yükseltmiştir.
  • Serbest ekonominin gelişmesi ve insanların servete karşı daha rasyonel bir ahlaka sahip olması Sanayi İnkılabı'nın açıklanmasında kullanılan bir başka nedendir. Söz konusu sonuç felsefi ve dini düşüncelerdeki bir değişmenin ürünüydü ve bu bağlamda da ekonomik teşebbüsler hür hale gelmişti.

Kaynak: İktisat Tarihi / Sanayi İnkılabı