Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Eylül 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Yargı Organı Danıştay!


Danıştay, Osmanlı Dönemi'nde kurulup Türkiye Cumhuriyeti'ne intikal etmiş köklü kurumlardan biridir. İlgili kurum isminin de çağrıştırdığı gibi hukuki konularda devlete danışmanlık yapmak üzere kurulmuştu. Diğer bir deyişle, Danıştay başlangıçta idari bir kuruluş olarak örgütlenmişti. Ancak zamanla Danıştay'ın idari görevleri geri plana düşerek yargısal görevleri ön plana çıkmış ve nihayet günümüzde idari yargı alanındaki yüksek mahkeme konumuna ulaşmıştır.

Danıştay, bugün bir taraftan İdare ve Vergi Mahkemeleri'nce verilen bazı kararları Temyiz Mahkemesi sıfatıyla yeniden incelemekte, diğer taraftan da kanunda belirlenmiş belli davalara ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakmaktadır. Gerçekten de Danıştay Kanunu'na göre bazı davaların doğrudan Danıştay'da açılması gerekir.

Doğrudan Danıştay'da görülecek ilgili davalar genel anlamda yürütme organı ve idarenin düzenleyici işlemlerine karşı açılabilecek davalardır. Örneğin vergilendirmeye ilişkin Bakanlar Kurulu Kararları'na, Maliye Bakanlığı'nca çıkarılan genel tebliğlere, tüzük, yönetmelik gibi düzenleyici işlemlere karşı açılacak iptal davalarında Danıştay ilk derece mahkemesi sıfatıyla görev yapacaktır.

Kaynak: Yargı Hukuku / Danıştay'ın Misyonu