Arama

Gezegenler - Mars - Tek Mesaj #79

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Eylül 2017       Mesaj #79
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ta Yaşam Simülasyonu Noktalandı!


Ad:  thumbs_b_c_9136731e8d6b73fb36a6788dd035deaa.jpg
Gösterim: 279
Boyut:  27.8 KB
Hawaii'de yer alan 2500 metre yükseklikteki Mauna Loa Dağı'nda gerçekleştirilen ve 8 ay süren "Mars'ta yaşam simülasyonu" sonlandı. Dünyanın en büyük yanardağı olan Mauna Loa'nın zirvesi civarında 6 bilim insanının ocak ayından beri devam eden 5. deneyinde uzun süreli uzay misyonlarının astronotlarda ne tür psikolojik etkiler bıraktığı incelendi. Bu bağlamda ilgili deneye katılan bilim insanları, dondurularak veya kurutularak korunmuş gıdalarla ve görev süresince yetiştirdikleri sebzelerle beslendi. Söz konusu simülasyonda kazanılan tecrübenin gelecekte yapılması öngörülen Mars ve uzay keşiflerine katkı açısından kilit bir işleve sahip olduğu belirtildi.

NASA'nın fon sağladığı deneyde yer alan araştırmacılar taze sebze bağlamında havuç, biber, Çin lahanası, hardal otu, kırmızı turp, domates, patates, maydanoz ve keklik otu yetiştirmeyi başardı. Söz konusu deney süresince bilim insanlarının, yaşam alanlarında ses seviyeleri ile diğer insanlara yakınlıklarını ölçen özel tasarlanmış sensörler giydiği belrtildi. İlgili sensörlerin kişilerin birbirine karşı tutumunu ve tartışma anındaki durumlarını algılayabildiği ifade edildi.

Aynı zamanda deneye katılan araştırmacıların sanal gerçeklik cihazı aracılığıyla stresle mücadele adına kendilerini farklı bir ortamda hissetmeleri sağlandı. Ağustos 2016'da Mauna Loa'da 6 bilim adamı, 1 yıl boyunca Mars'ta yaşam simülasyonunda yer almıştı. Gerçekleştirilen deney, daha önceleri Rusya'da gerçekleşen ve 520 gün süren simülasyondan sonra 2. en uzun süreli "Mars'ta yaşam" denemesi olarak anılmıştı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (18 Eylül 2017)