Arama

Doğal Afetler - Tsunami - Tek Mesaj #10

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Eylül 2017       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı

Tsunami Dalgaları!


Pasifik Okyanusu’nun Japonya’nın kuzeydoğusuna yakın bölgelerinde gerçekleşen 9,0 büyüklüğündeki deprem sonrası oluşan 10 metre yüksekliğindeki tsunami dalgaları çok büyük bir felakete sebebiyet vermişti. Cardiff Üniversitesi’nden bilim insanları su içerisinde oluşan güçlü ses dalgalarının tsunami dalgalarının yıkıcı etkilerinin azaltılmasında kullanılabileceğini düşünüyor.
Ad:  heliyon_0.png
Gösterim: 355
Boyut:  158.9 KB
Suda oluşan ses dalgaları (akustik yer çekimi dalgaları olarak adlandırılır) normal su dalgalarından farklı bir şekilde ses hızında hareket eder. İlgili dalgaların yüksekliği yer çekimi kuvveti tarafından kontrol edilir. Dalga boyu ise (dalgaların tepe noktaları arasındaki uzaklık) 10-100 km arasında değişebilir. Deprem, yanardağı patlamaları, heyelan gibi şiddetli jeolojik olaylar akustik yer çekimi dalgaları oluşturabilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada bu dalgaların tsunamilerin erken tespitinde kullanılabileceği belirlenmişti.

Bilim insanları son yaptıkları araştırmalarda oluşturdukları yapay akustik yer çekimi dalgalarının, tsunami dalgaları etkileştiğinde, tsunami dalgalarının yüksekliğinin buna paralel azalmasını ve enerjisinin daha geniş bir alana yayılmasını sağlayarak yıkıcı etkilerinin azaltılmasına yardımcı olabileceğini ortaya çıkardı. İlgili sonuçlar bağlamında büyük depremler nedeniyle oluşan tsunamilerin canlılar ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Heliyon