Arama

Sanayi Devrimi - Tek Mesaj #5

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Eylül 2017       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Sanayi İnkılabı'nın Getirdiği Sonuçlar!

  • Nüfus çok hızlı bir oranda artmaya başladı. Nüfus artışının nedenleri insanların hastalığa daha az yakalanması, doğum oranlarının yükselmesi ve insan ömrünün uzamasıydı.
  • Batı dünyası geçmişte benzeri olmayan bir yaşam seviyesine ulaştı. Ortalama zenginlikte bir şehir sakini, daha önceki toplumların zenginlerinin bile elde edemediği lüks mallara sahip oldu. Ayrıca hayat düzeylerindeki ilgili yükselme geçmiş dönemlerdekinden farklı olarak istikrarlılık ve süreklilik kazandı.
  • Batı dünyasında tarım hakim ekonomik faaliyet olmaktan çıktı. İş gücü temel mallar üretiminden mamul mallar üretimine kaydı. Bu bağlamda sanayi ve hizmet sektörleri daha fazla önem kazandı. Bu sonuç tarımsal verimlilikte olağanüstü bir artışla sağlandı. Nitekim sanayi öncesi bir ekonomide faal nüfusun % 60 ile 80'i arasında değişen bir bölümü tarımda çalışmak zorundadır. Oysa sanayileşmiş bir ülkede faal nüfusun % 5 ile 10'undan da azı tüm nüfusun yiyecek ihtiyacını karşılayabilmektedir.
  • Batı dünyası bir şehir toplumu haline geldi. Kırdan şehre göç oldu ve söz konusu nüfus gelişen fabrika sisteminde çalışan iş gücü kitlesini oluşturdu.
  • Sürekli teknolojik değişim bir kural haline geldi. Modern bilim ve deneysel bilgi pazar için üretim sürecine geniş ölçüde ve sistematik olarak uygulandı. Üretimde daha çok makineden yararlanıldı. Cansız enerji, hayvan ve insan kaynaklı canlı enerjinin yerini aldı. İnsan ihtiyaçları bağlamında yeni pek çok madde üretimde kullanılmaya başlandı.
  • Gelir dağılımında değişimler oldu. Yeni gelir dağılımında sanayiciler ve bankerler kesin olarak kazançlı çıkarken, esnaf kesimi gelir kaybına uğradı.
  • Ekonomik faaliyet aile içi veya mahalli kullanımlardan çok ülke çapında ve uluslararası pazarlar için üretime doğru ihtisaslaşmaya yöneldi.
  • Tipik üretim birimi genişledi. Şahsi esaslı olmaktan çıktı ve böylece aile ve akrabalığa daha az, buna karşın ortaklık ve kamu teşebbüslerine daha fazla dayalı duruma geldi.
  • Toprak dışındaki üretim araçları (sermaye) sahipliğinin ya da ilgili araçlarla bağlantısının belirlediği yeni mesleki ve sosyal sınıflar oluştu.

Kaynak: Global İktisat Dergisi