Arama

Orta Kulak Problemleri - Tek Mesaj #8

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Eylül 2017       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Orta Kulak Enfeksiyonuna Bağlı Kulakta Sıvı Birikmesi!


Uzmanlar, çocukluk döneminde görülen orta kulak enfeksiyonu nedeniyle kulakta biriken sıvının kalıcı duyma kaybına sebep olduğunu belirtti. Uluslararası İşitme Engelliler Haftası nedeniyle düzenlenen basın toplantısında ilgili konuya dair açıklamalarda bulunan uzmanlar, geçirilen orta kulak enfeksiyonları sonucunda, orta kulakta effüzyon denilen bir sıvı oluştuğunu, kulakta sıvının uzun süre kalması sonucunda zamanla zarda incelme meydana geldiğini ifade etti.

İncelen zarın, orta kulaktaki kemikçiklere yapışarak onları aşındırıp ileriki zamanlarda kalıcı işitme kayıplarına neden olduğu belirtildi. İlgili sıvının uzun süre orta kulakta kalması ile oluşan işitme kaybına bağlı olarak, çocuklarda dil gelişimi bağlamında gecikmeler ortaya çıkabildiği ve söz konusu durumun da çocuğun sosyal yaşamında ve iletişiminde aksamalara neden olabileceği bildirildi.

Kulak zarına erken teşhis ile tüp uygulamasının yapılabildiğini belirten uzmanlar, kulak zarına yönelik tüp uygulamasının, orta kulak ile dış ortam arasındaki basıncın dengelenmesini sağladığı ve geçici bir süreliğine işlevini yeteri kadar yapamayan östaki borusunun misyonunu yerine getirdiğini belirtti. Kulaktaki negatif basınç kaybolunca orta kulaktaki enfeksiyon düzelir, hücreler normal işlevini yapmaya başlar. Konulan tüp, zaman içinde kulak zarından kendiliğinden çıkar ve bu süreçten sonra orta kulaktaki sorun büyük oranda tedavi edilir. Akabinde çocuk normal işitmesine ve sağlam kulak zarına kavuşmuş olur.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (23 Eylül 2017)