Arama

Su Kirliliği - Tek Mesaj #9

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ekim 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Sudaki Kirlilik Balıklar Aracılığıyla Ölçülecek!


Ar-Ge ve İnovasyon stratejileri kapsamında balıklar aracılığıyla sudaki kirliliği ölçebilecek bir cihaz tasarlandı. Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından yürütülen "Balık Davranışlarıyla Su Kalite Değerlendirme Sistemi" çalışması doğrultusunda tasarlanan cihaz ile ırmak ve göllerdeki suların kirliliği kimyasalların balık davranışlarına etkisine bakılarak ölçülüp belirlenecek. Tasarımla ilgili yapılan açıklamada 2 yıl süren çalışmalar sonrası tasarlanan cihazın tamamen doğal mantıkla işlediği belirtildi.

Su içerisindeki en küçük bir değişimin balıklarda farklı bir durum oluşturduğunu belirten araştırmacılar, söz konusu cihazın, içme ya da kullanma sularındaki kirlilik göz önünde bulundurularak yapıldığını, gölet veya nehir suyundan alınan örneklerin cihaz içine konularak kabın içerisindeki balığın hareketlerinin bilgisayar sistemli kamerayla izlendiğini ve balığın kirlilik doğrultusunda çizdiği rota takip edilerek ilgili tespitin yapıldığını belirtti. Bunun yanında aynı yöntem temiz suda da uygulandığında iki örnek arasında balığın hareketliliğine göre kirlilik ya da suda kimyasal olup olmadığını ölçebilme olanağının elde edildiği bildirildi.

Son derece ekonomik olduğu düşünülen sistemde, söz konusu cihazın potansiyel açıdan tüm su kaynaklarında kullanılabileceğini, yaptıkları çalışmalarda daha çok sivrisinek balığını kullandıklarını, sivrisinek balığının ağır metallere ve zehirlere iyi tepki verdiğini belirten araştırmacılar, suya bulaşan kimyasalların çeşitli hastalıklara neden olduğu, tasarlanan cihazın kimyasallara karşı erken uyarı sistemi olarak kullanılabileceği, su içerisindeki kirletici faktörünün ne olduğunu belirleyemese de suda bir kirletici olduğunu net bir şekilde açığa çıkarabileceği açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (26 Eylül 2017)