Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ekim 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

2017 Nobel Kimya Ödülü!


2017 Nobel Kimya Ödülü, son derece düşük sıcaklıkta numunelerin incelenmesini olanaklı kılan kiro-elektron mikroskobisini geliştiren İsviçreli Jacques Dubochet, Alman Joachim Frank ve İngiliz Richard Henderson'a verildi. Bu bağlamda İsveç Kraliyet Bilim Akademisi Nobel Komitesi, Nobel Kimya Ödülü'nün çözelti durumundaki biyomoleküllerde yüksek çözünürlüklü yapının belirlenmesini sağlayan kiro-elektron mikroskobisini geliştirmelerine binaen Dubochet, Frank ve Henderson arasında paylaştırıldığını bildirdi.

Akademiden yapılan açıklamada, "Biyomoleküllerin görüntülenmesini kolaylaştırarak ilerleten kiro-elektron mikroskobisini geliştiren Dubochet, Frank ve Henderson, bu yılın Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Bilim adamlarının geliştirdiği yöntem, biyokimya alanında yeni bir çağın başlangıcı oldu. Güçlü elektron ışınları biyolojik materyali öldürdüğü için elektron mikroskoplarının sadece ölü maddelerin görüntülenmesine uygun olduğu düşünülüyordu. 1990'da Henderson, elektron mikroskobunda atomik çözünürlükte bir proteinin üç boyutlu görüntüsünü elde etmeyi başardı.

Dubochet, Frank ve Henderson'ın çalışmaları sayesinde elektron mikroskobu, çok daha verimli bir biçimde kullanılmaya başlandı. 2013'te atomik çözünürlük hedefine ulaşıldı ve araştırmacılar, artık biyomoleküllerin 3 boyutlu yapısını düzenli olarak elde edebiliyor. Geçen birkaç yılda bilimsel literatür, antibiyotik dirence yol açan proteinlerden Zika virüsünün yüzeyine kadar herşeyin görüntüleriyle doldu. Büyük bir hızla gelişen biyokimyayı heyecan verici bir gelecek bekliyor." ifadelerine yer verildi.

Rıchard Henderson Kimdir?

  • Henderson, 1945'te İngiltere'de doğdu. 1969'da da Cambridge Üniversitesi'nden mezun oldu. Şu an Cambridge'de Moleküler Biyoloji alanında çalışmalarını sürdürüyor.

Jacques Dubochet Kimdir?

  • Dubochet, 1942'de İsviçre'de doğdu. Cenevre ve Basel'de eğitim gördü. Şu an Lozan Üniversitesi'nde görevine devam ediyor.

Joachım Frank Kimdir?

  • Frank, 1940'ta Almanya'da doğdu. 1970'te Münih Üniversitesi'nden mezun oldu. Şu an New York'taki Columbia Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (4 Ekim 2017)