Arama

Gezegenler - Mars - Tek Mesaj #81

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Ekim 2017       Mesaj #81
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Gezegeninin Metan Gazıyla Isındığını Öne Süren Yeni Teori!


Mars'ın erken oluşum döneminde belirlenen su varlığını, metan gazının açığa çıkmasına bağlı dönemsel küresel ısınma etkisiyle açıklayan yeni bir teori öne sürüldü. Bilim insanları, Mars'ın tamamen buzla kaplı olduğu dönemden kalma su izlerinin, buz tabakaları içinde sıkışan büyük miktarda metan gazının açığa çıkmasıyla oluşan sera etkisinden kaynaklı olduğunu ileri sürdü. Kızıl Gezegen'in eksenindeki oynaklık nedeniyle farklı bölgelerinin dönemsel olarak daha fazla güneş ışığına maruz kaldığı, bu durumun buz tabakalarını eriterek gezegenin kabuğunun hemen altında, kaya katmanları ile buz tabakaları arasındaki sıkışmış haldeki metan gazını açığa çıkarmış olabileceği açıklandı.

Ad:  marsin-buzul-caginda-metan-gaziyla-isindigi-ileri-suruldu,CR6hw2mp8kaVf4L5uo12xA.jpg
Gösterim: 376
Boyut:  23.9 KB
Bilim insanlarının geliştirdiği modele göre, yaklaşık 3 milyar yıl önce, yer altından çıkan metan gazının atmosferdeki karbondioksitle birleşmesi sonucu küresel ısınma etkisi oluştu. NASA'nın yüzey keşif aracı Curiosity'nin ve Mars uydularının gezegende tespit ettiği akarsu aşındırması ürünü olan yüzey yarıkları ve delta vadileri bu dönemde ortaya çıktı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı Roscosmos'un ortak Mars araştırma projesi ExoMars kapsamında uzaya gönderilen Gaz İzsürme Uydusu'nun (TGO) metan koklayıcı donanıma sahip olduğuna, uydunun 2018 yılının mart ayında gezegene yakın bir dairevi yörüngeye yerleşeceğine dikkati çeken bilim insanları, geliştirdikleri modelin bu sayede çürütülebileceğini belirtti.

Araştırmacılar, öne sürdükleri ilgili teoriye dair, uydu araçlarının Mars atmosferinde metan izine rastlamaması durumunda geliştirilen modelin doğru olma olasılığının oldukça düşük olduğunu belirtti. Mars'ın buzul devrinden şimdiki kurak haline geçişine dair muhtelif teoriler, geçen zamanda buzun erimesi ve suyun buharlaşması sonucunda açığa çıkan oksijenin nereye gittiği sorusuna tatmin edici bir yanıt bulamıyor. Bu soruya yanıt bulunması gezegenin herhangi bir dönemde canlı yaşamının oluşmasına olanak verecek koşulları taşıyıp taşımadığının anlaşılması bağlamında kilit bir öneme sahip.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Geoscience (4 Ekim 2017)