Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Ekim 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

2017 Nobel Barış Ödülü!


2017 Nobel Barış Ödülü, Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya ICAN'a verildi. Norveç'in başkenti Oslo'daki Nobel Komitesi, 2017 Nobel Barış Ödülü'nün "nükleer silahsız bir dünya" çalışmalarından dolayı Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya ICAN'a verildiğini açıkladı.

Komite, Nobel Barış Ödülü'nün nükleer silah kullanımının yıkıcı sonuçlarına dikkati çektiği ve bu silahların anlaşma temelinde yasaklanması amacıyla harcadığı çığır açan çabalar nedeniyle ICAN'a verildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, 100 farklı ülkeden sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan bir koalisyon olan ICAN'ın, tüm ulusları, nükleer silahların yasaklanması ve yok edilmesi için çaba gösteren ilgili taraflarla işbirliği yapmaları konusunda öncülük ettiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, "Şimdiye kadar 108 devlet, bu girişime destek verdiğini açıkladı. Dahası ICAN, uluslararası hukuk çerçevesinde nükleer silahların yasaklanması için çaba gösteren öncü bir sivil toplum aktörü haline geldi. 7 Temmuz 2017'de BM'ye üye 122 ülke, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nı kabul etti. Anlaşma, 50 ülke tarafından onaylandığında nükleer silahlar yasağı yürürlüğe girecek ve anlaşmaya taraf olan tüm ülkeler için uluslararası hukuk çerçevesinde bağlayıcı hale gelecek." denildi.

ICAN'ın Kuruluş Zamanı!


Çalışmalarına 2007'de başlayan ICAN, 2007 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde kuruldu. ICAN’ın ortaya çıkışını sağlayan temel gelişme, NPT (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması)’nın 2005 yılında gerçekleşen Gözden Geçirme Konferansı’nın nükleersiz bir dünya hedefine yönelik adım atma konusunda başarısızlıkla karşılaşması sonucunda oldu. 2006 yılında Nobel Barış Ödülü'nü alan Nükleer Savaşı Engellemek için Uluslararası Fizikçiler Örgütü, ICAN'in kurulmasında öncülük etti. ICAN, kurulduğu günden bu zamana, nükleer silahların tamamen yasaklanmasını sağlayan bir anlaşmanın imzalanmasını sağlayacak hareketin inşası için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (6 Ekim 2017)