Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Ekim 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Kocaeli'de Botanik Alanında Biyoçeşitlilik Uygulamaları!


Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) kapsamında kurulan Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı'nda bir sanayi kenti olan Kocaeli'nin biyoçeşitliliğinin korunması doğrultusunda nesli tükenmekte olan bitkiler çoğaltılarak yeniden doğaya kazandırılıyor. Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada biyoçeşitlilik çalışmaları sırasında bazı bitkilerin doğada yok olma tehlikesi altında olduklarını tespit ettiklerini belirtti.

Söz konusu yok olma tehlikesinin önüne geçmek maksadıyla 2009 yılında Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı'nı kurduklarını belirten öğretim üyesi, "Bu sayede biyoçeşitliliğin tükenmesini engellemeye çalışıp, korunmasına da katkıda bulunuyoruz. Doğada bulduğumuz az sayıda örneği, tohum ya da gövdesinden aldığımız herhangi bir bölümünden laboratuvar ortamında özel besi yerlerinde çoğaltmak vasıtasıyla yüzlerce, binlerce aynı bitkiden elde edebiliyoruz. Elde ettiğimiz bitkileri, doğaya aktarmadan önce bir iklimlendirme alıştırması yapıyoruz, daha sonra belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra doğada belli alanlara onları tekrar dikiyoruz ve doğaya kazandırıyoruz." dedi.

Araştırmayı yöneten üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi ise laboratuvarda şu ana kadar Kocaeli ve yakın çevresinde bulunan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bitkileri çoğalttıklarını belirtti. Kentteki biyoçeşitliliğin korunmas bağlamında yaptıkları çalışmaların önemine dikkat çeken araştırma görevlisi, "Öncelikli olarak mavi yıldız bitkisinden binlerce çoğalttık. Çeşitli yerlere ilgili bitkiyi naklettik ve tükenme tehlikesini Türkiye popülasyonları için tamamen ortadan kaldırdık." şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (8 Ekim 2017)