Arama

Gezegenler - Mars - Tek Mesaj #83

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ekim 2017       Mesaj #83
Avatarı yok
Yasaklı

Mars'ta Manyetik Kalıntılar Tespit Edildi!


Ad:  thumbs_b_c_07ce6e25c9ac9fc4756303d76253b83c.jpg
Gösterim: 245
Boyut:  28.8 KB
Kızıl gezegen Mars'ın Güneş rüzgarıyla etkileşim içine girerek bükülen görünmez bir manyetik kuyruğu olduğu tespit edildi. NASA'nın "Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi" (MAVEN) aracılığıyla elde edilen verilerden yola çıkarak yaptığı araştırma, Mars'ın manyetik kuyruğunun, Güneş rüzgarının taşıdığı manyetik sahaların Mars'ın yüzeyinde saklı manyetik alanlarla etkileşim içine girmesiyle oluştuğunu açığa çıkardı.

Araştırma bulguları, Utah'ta Amerikan Astronomi Topluluğu Gezegen Bilimleri Bölümü'nün 49. yıllık toplantısında sunuldu. Bilim adamları, bükülen kuyruğu meydana getiren ilgili etkileşim sürecinin, Mars'ın ince atmosferinin bir bölümünün daha kaybolmasına neden olabileceğini belirtti. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görevli araştırmacılar, Mars'ın manyetik kuyruğunun benzerine Güneş sisteminde rastlanmadığını söyledi.

Küresel manyetik sahasını milyarlarca yıl önce kaybettiği belirtilen Mars'ın yüzeyinde belirgin bölgelerde saklı "fosil" konumunda manyetik saha kalıntıları bulunuyor. Bu bağlamda bilim insanları söz konusu manyetik kalıntıların, kendisine ait bir manyetik sahaya sahip olmadığı halde ne Venüs'te bulunan manyetik kuyruğa ne de Dünya'nın manyetik alanına benzemediğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science Daily (20 Ekim 2017)