Kalp Krizine Karşı Makarna Üretildi!
İtalyan bilim adamları kalp krizini önleme amaçlı
yeni bir tür makarna üretti. Üretilen makarnanın kalp krizi geçiren fareler üzerinde denendiği ve ilgili makarnayı yiyen farelerin hayatta kalma oranlarının buna paralel arttığı belirlendi. Toskana'da Sant'Anna İleri Çalışmalar Okulu'nda görevli bilim adamları,
durum buğday unu ile
tam tahıllı arpa ununu karıştırarak yeni bir tür makarna üretti.
Damar sağlığı için önemli olan
beta glukandan zengin makarnayı tüketen farelere kalp krizi geçirtildiğinde, farelerin hayatta kalma oranlarının sadece durum buğday unundan hazırlanan makarnayı yiyenlerden daha yüksek olduğu keşfedildi. Söz konusu araştırmada ayrıca
arpa yiyen farelerde kalp hasarının daha az olduğu gözlendi. Araştırmacılar vücudun yeni makarna türü aracılığıyla
strese ve
koroner damar rahatsızlığına karşı daha dayanıklı hale geldiğini belirtti.
Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Scientific Reports (20 Ekim 2017)