Arama

Stephen Hawking - Tek Mesaj #7

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ekim 2017       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Stephen Hawking'in Doktora Tezi!


İngiliz Evrenbilimci ve Fizik Profesörü Stephen Hawking'in doktora tezinin halka açıldığından bu yana 2 milyondan fazla okunduğu bildirildi. Cambridge Üniversitesi'nin tezi yayına koyduğu 23 Ekim tarihinde ise okulun internet sitesi çöküş yaşadı. Hawking'in 1966'da yayımlanan "Genişleyen Evrenlerin Özellikleri" adlı tezini 500 binden fazla kişi indirmeye çalıştı. İlgili üniversitede görevli olan Dr. Arthur Smith, söz konusu rakamların "muazzam" olduğunu ifade etti. Smith, Hawking'in doktora tezinin şimdiye kadar okulun yayımladığı araştırmalardan çok daha fazla okunduğunu tahmin ettiğini belirtti.

Hawking, 134 sayfalık tezini 24 yaşında doktora öğrencisi iken yazmıştı. 1962'den beri Cambridge Üniversitesi'nde görevli olan Hawking, ilgili tezinin ardından tüm zamanların en etkili bilim eserlerinden "Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere" adlı kitabını yazmıştı.

Hawking'in tezinden sonra en çok okunan doktora tezi ise 7.960 indirmeyle 2017 yılında kaydedildi. Önceleri tez okuma bağlamında tezin taranmış versiyonu için 65 sterlin ödemek ya da üniversitenin kütüphanesine gitmek zorunluydu. Şimdi ise Cambridge Üniversitesi çok daha fazla araştırma tezinin okunmasına yönelik diğer eski akademisyenleri de yazdıklarını kamuya açmaları için teşvikte bulunuyor.

Kaynak: BBC Bilim / Science (28 Ekim 2017)