Arama

Depresyon Nedir? - Tek Mesaj #19

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Ekim 2017       Mesaj #19
Avatarı yok
Yasaklı

Mantar Aracılığıyla Depresyon Tedavisi!


Mantarların yapısında bulunan bir tür halüsinojen maddenin, tedavi edilemez boyutta depresyon geçiren hastaları iyileştirmekte kullanılabileceği tespit edildi. Bilim insanları tarafından 19 hastaya tek doz psilosibin adlı saykodelik madde verildi. Hastaların yarısından fazlası, bu maddeyi aldıktan sonra depresif hissetmediklerini belirtti ve beyin fonksiyonlarında bir değişiklik gözlemlendi. Psilosibinin depresyondaki kişiler üzerindeki olumlu etkisi yaklaşık 5 hafta sürdü.

Araştırmacılar bu bağlamda depresyon geçirenlerin bu yöntemi kendi kendilerine denememesi gerektiği uyarısında bulundu. Daha önce de psilosibin maddesinin "zihni yağlayarak", kişilerin depresif semptomlar döngüsünden çıkmasına yardımcı olabileceğini tespit eden araştırmalar yapılmıştı. Araştırmacılar, fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) tekniği ile psilosibin verilmeden önceki ve sonraki günler, hastaların beyin fonksiyonlarını gözlemledi. Gözlem sonucunda psilosibinin beynin 2 temel bölgesini etkilediği belirlendi.

İlgili madde, beyinde korku, endişe gibi duyguların işlenmesinde büyük rolü olan amigdala bölgesini daha az aktif hale getiriyor. Bu bölgedeki fonksiyonlar azaldıkça, depresyon semptomları da buna paralel azalıyor. Ayrıca psilosibin, beynin özellikle belli bir konu hakkında çalışmazken aktif olan ve farklı bölgelerinin iletişiminden oluşan ağı (default-mode network) daha durağan hale getiriyor. Psilosibinin yapısı, beyin fonksiyonları için kilit bir işleve sahip olan ve "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotonini de andırıyor.

Imperial College London'dan araştırmacı Dr Robin Carhart-Harris, depresyondaki beynin psilosibin vesilesiyle "sesini kestiğini" ve saykodelik deneyimin beyni "reset"lediğini belirtti. Dr Harris hastaların da tedavi ardından beyinlerinin "temizlendiğini ve yeniden başlatıldığını" hissettiklerini tespit etti. Ancak hala söz konusu maddenin beyin aktiviteleri üzerindeki net etkisi tam olarak kanıtlanmış değil. Araştırmanın çok küçük bir grup üstünde yapıldığına ve sağlığı yerinde olan bireylerin beyin görüntülerine bakılıp hastalarınkiyle karşılaştırılmadığına dikkat çekiliyor. Bilim insanlarının bu bağlamda aynı fikirde olduğu noktayı ise depresyon tedavisinde yeni yöntemlere ivedilikle ihtiyaç duyulması oluşturuyor.

Kaynak: BBC Bilim / Scientific Reports (14 Ekim 2017)