Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Kasım 2017       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

Beynin Yoğun Çalışması!


Yapılan araştırmalar, beynin yoğun çalışmasının insana özel bir durum olmadığını ilgili enerjik durumun bazı hayvanlarda da görüldüğünü açığa çıkardı. Araştırmacılar 22 hayvan türünde beynin enerji tüketimini mercek altına alarak inceledi. Enerjinin beyne damarlar aracılığıyla glikoz denilen bir şeker formunda taşındığını belirten araştırmacılar, hayvan türlerinin belirli bir kafatası kemik kesiti içinden geçen damarlardaki glukoz miktarını ölçtü.

Yapılan ölçümler sonunda insan beyninin oransal olarak kemirgenlerden, makak ve babun gibi eski dünya maymunları ile şempanze ve orangutan vs gibi büyük maymunlardan daha fazla enerji harcadığı ancak kalem kuyruklu ağaç sivrifaresi, cüce ipek maymunu ve halka kuyruklu lemur gibi test edilen bazı türlerin oransal olarak insanlara yakın ya da daha fazla beyin enerjisi harcadığı belirlendi.

Araştırmacılar, fiziksel anlamda vücudun yüzde 2'lik bir bölümünü kapladığı halde, bazal metabolizmaya dair toplam enerjinin yaklaşık yüzde 27'sini kullanabilen insan beyni ve mevcut veriler doğrultusunda enerji tüketen beyinlerin baştan öyle mi oluştuğu yoksa bilişsel zorunlulukların zamanla beyni daha fazla enerji tüketir hale mi getirdiği konularının açıklanamadığını belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / The Journal of Human Evolution (1 Kasım 2017)