Arama


studentin - avatarı
studentin
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2017       Mesaj #12
studentin - avatarı
Kayıtlı Üye
Işığın davranışları ile ilgili gözlem ve deneyler, dalga ve tanecik modelleri ile izah edilirler. Ama şu gözlemi dalga ve tanecik modeli ile izah edebilir miyiz?
Bir cam kap içinde dışarıya sadece küçük bir aralıktan ışık veren aydınlatma şiddeti yüksek bir ışık kaynağı ve karşısında bir ekran olsun. Karanlık bir ortamda cam kabın dışından bakıldığında ışık demeti ve ekranda aydınlanan alan görülür. Cam kabın kapağını içeriye hava girmeyecek şekilde kapatarak ve kap içinde hiç hava kalmıyacak şekilde kabın havasını boşaltarak tekrar kaba bakıldığında, daha önce içeride hava varken görülen ışık demeti görülemeyecek, sadece ekranda aydınlamış alan görülecektir.
Bu durumda kap içinde hava varken ışık demetinin görülebilmesi, hava yokken ışık demetinin görülememesinin sebebinin hava, dolayısıyla havayı oluşturan molekül ve atomlar olduğunu çıkarabiliriz. Bu molekül ve atomlardan demekki ışık farklı doğrultu ve yönde yayılmaktaki, biz böylece ışık demetini baktığımız farklı doğrultu ve yönlerde görebiliyoruz. Yalnız farklı doğrultu ve yönlerdeki birim alanlardan yayılan ışık enerjisi birbirine eşit olsaydı, biz ışık demetini farkedemezdik. Işık demetini görebilmemizi, demet içinde kalan atomların demetin yayılma doğrultusu boyunca saldıkları ışık enerjisinin diğer yönlere göre saldıkları ışık enerjisinden daha fazla oluşu ile açıklayabiliriz.
Ekranda aydınlanan alanı, kap içinde hem hava varken hemde hava yokken görülebilmesini, aydınlık alandaki atomlardan farklı doğrultu ve yönlerde ışık enerjisi salınması ile izah edebiliriz.
Işığın yapısı ile bilğimiz, ışığın dalğa ve tanecik yapısında olduğuydu. Bu gözlemleri dalğa ve tanecik modelleri ile izah edebilir miyiz?
Bu gözlemleri Planck'ın siyah cismin ışımasını izah ederken ortaya attığı enerji paketleri varsayımı ile izah edebiliriz. Işığın yapısının enerji paketlerinden oluştuğu, atomların enerji paketlerini soğurup saldığı, atomdan salınan enerji paketinin diğer atoma rastlayıncaya kadar doğru çizği boyunca hareket ettiği ve rastladığı atom tarafından soğurulduğu varsayımını kabul ederek.