Arama

Gezegenler - Satürn - Tek Mesaj #51

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Kasım 2017       Mesaj #51
Avatarı yok
Yasaklı

Satürn'ün Uydusu Enceladus'taki Jeolojik Enerji!


NASA’nın Cassini görevi araştırmacılarının öne sürdüğü yeni modele göre Satürn’ün Enceladus uydusunda milyarlarca yıldır süren hidrotermal aktivitenin nedeni çok gözenekli bir çekirdeğe sahip olması olabilir. Enceladus’taki olağanüstü jeolojik enerjinin kaynağı ne? Bilim insanlarının yıllardır cevabını aradığı bu sorunun çözümü bulunmuş olabilir.
Ad:  enceladus.jpg
Gösterim: 670
Boyut:  27.7 KB
Enceladus, güney kutbu yakınlarından uzaya buz ve organik bileşik içerikli madde püskürmektedir (Görsel Telif Hakkı: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)!
Cassini, Enceladus’un güney kutbu yakınlarındaki kırıklardan basit organik moleküller de olmak üzere su buharı ve buzlu parçacıklar püskürttüğünü tespit etmişti. Yapılan ek araştırmalar bağlamında uydunun buzlu kabuğunun altında küresel okyanus olduğu belirlendi. Uzaya püsküren jetlerin nedeni bu okyanustu. Cassini’nin sağladığı çok sayıdaki kanıt hidrotermal aktivitenin okyanus tabanında (sıcak suyun kaya ile kimyasal etkileşime girdiğini) gerçekleştiğini gösteriyor.

Sıcak hatlardan biri en az 90 santigrad derece sıcaklıkta gerçekleşen hidrotermal kimyanın ürünü olduğu düşünülen küçük kaya taneleridir. Bu sıcaklık için gereken enerji miktarı radyoaktif bir elementin parçalanması ile elde edilebilecek enerjiden daha fazladır. İlgili araştırmayı yöneten Fransa’daki Nantes Üniversitesi'nden Gaël Choblet,“Enceladus’ta aktif olan sürecin nedeni olan güç hep gizemliydi, ancak şu anda uydunun kayalık çekirdeğinin yapısı ve içeriğinin gerekli enerji üretiminde anahtar rol oynayabileceğini düşünüyoruz” şeklinde yorumda bulundu.

Kaynak: JPL (6 Kasım 2017)