Arama

Çift Yarık Deneyi - Tek Mesaj #4

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Kasım 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Elektron Hangi Aralıktan Geçer?


Çift-aralık deneyinde aralıklardan bir elektron geçtiğinde, girişim olabilmesi için dalga fonksiyonu iki aralıktan birlikte geçmelidir. Bu bağlamda girişim gözleniyorsa dalganın iki aralıktan geçtiğinden emin olunabilir. Bunun yanında 'elektronun kendisi hangi aralıktan geçiyordur?' sorusu akla gelebilir. İlgili soru mantıklı görünse de cevabı yoktur. Dalga şiddeti her aralıkta aynı olduğundan, elektronun bu aralıkların herbirinden geçme olasılığı eşittir. Söz konusu aralıklara birer detektör koyulursa elektronların bunlardan eşit miktarda geçtiği gözlenir.

Detektör koyulmadığı sürece belli bir elektronun hangi aralıktan geçtiğini söylemek ise mümkün olmaz. Detektör kullanıldığında geçen elektron dalgaları indirgenir ve ekranda girişim saçakları artık gözlenmez. İlgili durum basit bir düşünsel deneyle izah edilebilir. Buna göre elektronun hangi aralıktan geçtiğini öğrenmek amacıyla aralıklardan biri ince bir ışık demetiyle aydınlatılır.

Seçilen aralıktan bir elektron geçtiğinde o bölgede birkaç fotonla çarpışacak ve geçen ışığın şiddetindeki azalma elektronun oradan geçtiğini bildirecektir. İlke olarak söz konusu yöntemle elektronun hangi aralıktan geçtiği belirlenebilir. Ancak bu bilginin bedeli elektronla bir fotonun çarpışmasıdır. Bu çarpışma elektron hareketini önemli ölçüde değiştirir ve girişim saçakları kaybolur.