Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Kasım 2017       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı

Sensör Üreten Bakteriler!


Canlıların büyük bir bölümü organik maddeler ile inorganik maddeleri bir araya getirerek üstün özelliklere sahip malzemeler üretir. Örneğin yumuşakçalar kalsiyum karbonatı (CaCO3) bir miktar organik maddeyle karıştırarak sahip oldukları kabukları büyütürler. Ortaya çıkan yapı, sadece kalsiyum karbonatla üretilebilecek bir yapıdan üç kat daha sağlam bir özellik taşır. İnsanların kemikleri de hem organik hem inorganik maddeler içerir.

ABD’de bulunan Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar, bakterileri sentetik bir genle programladı. Genin kodladığı protein, bakteri kolonisine dağılıyor ve koloninin çevredeki inorganik maddeleri toplamasına olanak sağlıyor. Ortama altın nanoparçacıklar (boyutları metrenin milyarda biri olan parçacıklar) eklendiğinde bakteri kolonisinin çevresinde altından bir kabuk oluşuyor.

Üstelik ortam koşulları değiştirilerek kabuğun biçimi ve büyüklüğü kontrol edilebiliyor. Sonuçta ortaya çıkan yapı, basınç sensörü amacıyla kullanılabiliyor. Daha önceden de çeşitli araştırma grupları bakterileri kullanarak değişik malzemeler üretmişti. Ancak hem bakteriler dışarıdan kontrol ediliyordu hem de üretilen malzemeler 2 boyutluydu. Söz konusu yeni çalışmadaysa hem bakteriler kendi kendilerine organize olabiliyorlar hem de ortaya çıkan yapılar 3 boyutlu bir nitelik taşıyor.