Arama

Yayla göçü nedir? - Tek Mesaj #2

Avatarı yok
Fırat
Yasaklı
17 Kasım 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Yayla göçü nedir?


Çalışma gezme tatil gibi amaçlarla belli mevsimlerde yapılan göçe denir. Diğer adı da mevsimlik göçtür. Bu geçici göçler işçi göçü, turizm ve yaylacılık etkinlikleri şeklinde yapılır.

Yayla göçü, mayıs sonu - haziran başı arasında gerçekleşir. Yaz mevsiminde tarım ve hayvancılık faaliyetleri için yüksek yerlere gidilir. Yaylacılıkta ekonomik etkinlik olarak hayvancılık daha çok ön plana çıkmaktadır. Yaylacılık, Karadeniz, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak yapılmaktadır. Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında turizm etkinliklerine bağlı olarak kurulmuş yerleşim merkezlerinde nüfus mevsimden mevsime değişir.

Yayladan dönüş, dağların soğumaya yüz tuttuğu ağustos ayı ortalarında başlar. Yılın bu mevsiminde kıyılar hâlâ oldukça sıcaktır. Yaylaya göre sıcak fakat deniz kıyısına göre serin yerlerde, bazen ayları bulan zorunlu konaklamalar yapılır. Güzleklerde konak yeri değiştirme aynı mevsim içinde birkaç kez tekrarlanabilir. Konaklanan yer soğudukça daha aşağılara ve nihayet sahile inilir.