Arama

Gezegenler - Mars - Tek Mesaj #84

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Kasım 2017       Mesaj #84
Avatarı yok
Yasaklı

Mars Yüzeyindeki Çizgiler Deşifre Edildi!


Kızıl gezegen Mars yüzeyindeki koyu çizgilerin su değil, kum akıntısı izi olduğu belirlendi. Arizona Üniversitesi, Durham Üniversitesi ve Gezegen Bilimi Enstitüsü'nden bilim adamları, kızıl gezegenin yüzeyindeki dar, koyu renk akıntı izlerinin NASA'ya ait Mars Keşif Uydusu'na (MRO) yerleştirilen "HiRISE" teleskobu tarafından elde edilen görüntülerini inceledi.

Araştırmayı yürüten Colin Dundas, Yineleyen Yamaç Çizgileri (RSL) olarak adlandırılan binlerce çizgiden 151'inin incelendiğini, RSL'lerin çoğunun 28 ila 35 derece arasındaki eğimlerle sonlandığını, ilgili durumun hem Dünya'da hem de Mars'taki kumul eğimlerinin bitiş derecesiyle aynı olduğunu belirtti. Dundas, RSL'lere dair tespitlerinin Mars'ın şimdiki yüzeyinin çok kuru olduğu bulgularını desteklediğini söyledi.

RSL'lerin suyun aksine kum ve toz gibi tanecikli maddelerden oluştuğu sonucuna varan bilim adamları, bazı RSL'lerde hidratlaşmış minerallerin saptandığını, bu nedenle RSL'lerin oluşumunda su zerreciklerinin katkısı olabileceğini bildirdi. Söz konusu çalışmanın, Mars yüzeyinde akan su bulunmadığı tezini desteklerken Mars'ta su bulunduğu tezini tamamen bertaraf etmediği açıklandı.

Bilim adamları, Mars'ta su bulunabileceğini ancak bunun hayatın oluşumuna imkan verecek bir düzeyde olmadığını belirtti. NASA, 2015 yılında ilgili gezegende sıcak aylarda tuzlu su aktığına dair güçlü bir kanıt elde ettiğini açıklamıştı. Bilim adamları, koyu renk, dar akıntıların Mars'ın en sıcak aylarında ortaya çıktığını, yılın geri kalan dönemlerinde de ortadan kalktığını belirlemişti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Geoscience (21 Kasım 2017)